Pressmeddelande

Nytt samarbete i kampen mot den organiserade brottsligheten

I dag lanseras Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB). Initiativet ska stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten, med särskilt fokus på den kriminella ekonomin.

Bilden visar medverkande i SMOB.
Inför lanseringen samlades representanter från SMOB för ett gemensamt invigningsseminarium i riksdagen.

Kronofogden ska tillsammans med sju andra myndigheter, näringslivet, fackliga organisationer och Södertörns högskola samarbeta kring forskning, utbildning och innovation inom området.

— SMOB är ett partnerskap för mobilisering av aktörer och kunskap i kampen mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett excellensnav som integrerar tidigare saknade beståndsdelar i arbetet mot organiserad och ekonomisk brottslighet. Till exempel etableras ett samverkansforum där näringslivs- och arbetstagar­orga­nisa­tioner samarbetar med utvalda myndigheter som ingår i det nationella operativa rådet mot organiserad brottslighet. Dessutom ska SMOB stärka kopplingen mellan forskning och praktik genom både utbildningsinitiativ och innovations­utveckling, berättar Amir Rostami, projektledare för SMOB.

SMOB tar sig an flera viktiga områden, såsom att stärka kapaciteten att utreda ekonomisk brottslighet, främja tvärsektoriell samverkan mellan relevanta samhällsaktörer, och förbättra hanteringen och analysen av stora datamängder relaterade till organiserad brottslighet. Målet är att identifiera samhällssårbarheter som kan utnyttjas av kriminella aktörer. Initiativet strävar också efter att stärka samverkan mellan myndigheter, näringslivs- och arbetstagarorganisationer för att mer effektivt möta utmaningarna som organiserad brottslighet medför.

— Det här är ytterligare ett viktigt steg i arbetet med att komma åt de kriminella gängens tillgångar, som är ett av Kronofogdens fokusområden. Att vi nu ökar samarbetet mellan myndigheterna, näringslivet, de fackliga förbunden och akademin för att tillsammans öka vår kunskap och förbättra våra metoder är ett bevis för att vi nu samlar kraft i hela samhället för att motverka den kriminella ekonomin, säger rikskronofogde Fredrik Rosengren.

SMOB kommer att bli en knutpunkt för forskning, utbildning, innovation och expertis om organiserad brottslighet. Genom att integrera forskning med praktik kommer nya evidensbaserade metoder och verktyg utvecklas och spridas, vilket kommer att förbättra arbetet mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett forum för återkoppling, där kunskap och evidens systematiskt förmedlas till alla relevanta samhällsaktörer.

Läs mer på Södertörns högskolas webbplats.

Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB)

Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB)

Sverige mot organiserad brottslighet är ett partnerskap mellan Arbets­för­med­lingen, Eko­brottsmyndigheten, Försäk­ringskassan, Kronofogden, LO, Mig­ra­tionsverket, Polis­myndigheten, Skatte­­verket, Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv, Södertörns högskola, TCO, och Tullverket, och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) samt genom medfinansiering från myndigheter och organisationer som ingår i partnerskapet.