”Ibland får man vara lite av en detektiv för att förstå vad som behöver göras.”

Att hjälpa till och göra skillnad. Det var anledningen till att Wiktoria sökte jobbet som handläggare på Kronofogden. Ett val som har påverkat henne mycket. Hon har både blivit mer ödmjuk och slipper söndagsångest.

Wiktoria, handläggare.

När Wiktoria såg att Kronofogden sökte en handläggare på betalningsföreläggande kände hon direkt att det var något för henne.

– Jag drivs av att träffa folk och att hjälpa till. Sen är Kronofogden en trygg arbetsplats med bra förmåner.

Som handläggare hanterar och granskar Wiktoria ansökningar. Vissa ansökningar behöver kompletteras och det är Wiktorias jobb att meddela kunden vad som ska läggas till.

– Ibland får man vara lite av en detektiv för att förstå vad som behöver göras. Vissa ärenden är knepiga och svåra rent juridiskt. Då är det tacksamt att alla på Kronofogden jobbar för samma sak. Jag kan till exempel söka upp en jurist och få hjälp med det jag inte kan svara på.

Vänlighet ger ringar på vattnet

Kombinationen av det administrativa och det personliga mötet passar Wiktoria perfekt. En del av hennes arbetstid går ut på att ta emot samtal från kunder.

– Det är svårt när någon är upprörd över sin situation. Men ofta kan jag vända dem genom att vara behjälplig. När man hör deras lättnad och får ett tack blir jag alldeles varm.

Wiktoria menar att många har förutfattade meningar om Kronofogden. Hon har bland annat fått höra att ”Kronofogden ska man passa sig för”. Men sedan Wiktoria började på myndigheten har hon förstått att vem som helst kan bli skuldsatt.

– Min syn på människor har blivit finare sedan jag började här. Jag har insett att alla kan ha skulder hos oss. Gör vi vårt yttersta för att vara vänliga och hjälpsamma kan vi göra skillnad i människors liv och ändra deras bild av oss.

Anpassa jobbet efter livet

Wiktoria har ett antal ärenden som hon ska hinna med varje vecka. Men i övrigt har hon stor frihet att planera sin dag hur hon vill.

– Det positiva med pandemin är att vi medarbetare och ledningen har insett hur effektivt det är att jobba hemifrån. Som tvåbarnsmamma är det en fantastisk möjlighet att jag kan anpassa min jobbdag efter barnen.

Balansen mellan fritid och arbetsliv samt vetskapen om att hon gör skillnad. Det får Wiktoria att se fram emot att gå till jobbet varje morgon.

– Jag har aldrig söndagsångest, det känns bara kul att starta en ny vecka. Jag älskar mitt jobb helt enkelt. Och jag känner att här kan jag vara till jag blir pensionär.

Kort om Wiktoria

Titel: handläggare

Avdelning: Betalningsföreläggandeenheten

Bakgrund: Har tidigare jobbat på bland annat Systembolaget och Forex bank.