”Ändrar du på en rad i koden kan tio andra rader reagera”

Komplexa koder som förenklar för andra. Det får utvecklaren Rami att se fram emot att gå till jobbet varje måndag morgon. Efter att ha hoppat runt som konsult letade han efter stabilitet. Det – och utvecklingsmöjligheter – hittade han på Kronofogden.

Rami, utvecklare på it-avdelningen.

Rami ville förutom att jobba som utvecklare också bli automattestare, men var osäker på hur han skulle ta upp det med sin chef. Han var ganska ny och Kronofogdens behov av utvecklare är stort. Till slut ställde han frågan till sin chef. Svaret var glädje och ett tack till Rami för att han vill utvecklas.

– Cheferna här är bara glada för att du vill göra något mer än det du kan just nu. Vi har fyra timmars självstudier i veckan. De vet att om medarbetarna utvecklas, så utvecklas myndigheten och samhället också.

Utvecklar och utvecklas i komplexa system

Kronofogdens system är komplexa. Att jobba med dem ger personlig utveckling i sig – till exempel när det gäller att vara noggrann, ha tålamod och tänka logiskt. Många system påverkar andra och inget står ensamt. Det tog ett tag innan Rami förstod helheten, men med förståelsen kom också känslan av hur spännande det är.

– Det är nya utmaningar varje dag. Flera språk och system ska kommunicera med varandra. Ändrar du på en rad kan tio andra reagera. Att vara med och få det att funka –det kan vara svårt, men det är framför allt roligt.

Som testare letar Rami eventuella fel i koden. Skulle det bli fel i slutresultatet påverkar det människors liv.

– Är det inte perfekt kan det få stora konsekvenser. Att någon får fel beslut, besked om fel summa – det får inte hända. Rätt beslut ska hamna hos rätt person.

Kod som räknas

Alla komplexa system som Rami jobbar med har det gemensamt att de gör det enklare för andra som jobbar på myndigheten. Och att de resulterar i något bra för samhället.

– Jag är inte här bara för att ha ett jobb, det finns många jobb för utvecklare. Jag har valt att vara på Kronofogden för att jag tror på det vi gör.

Kort om Rami

Titel: utvecklare

Avdelning: It-avdelningen

Bakgrund: utbildad i systemvetenskap i både Irak och Sverige. Har tidigare arbetat som utvecklare på konsultbolag.