”Skuldsatta är som du och jag och de vill göra rätt för sig”

Ta hand om ett par skidor, värdera en fastighet eller fatta beslut som påverkar någon annans liv. Variationen är stor i kronoinspektören Malins jobb.

Malin, kronoinspektör på verkställighet.

En neutral mellanhand mellan den som vill få betalt och den som har en skuld. Så beskriver Malin sin roll som kronoinspektör. Som exempel berättar hon om den gången myndigheten såg till att en nyskild kvinna fick sina skidor tillbaka.

– Hennes ex vägrade släppa in henne, då tog hon hjälp av oss. Vi ringde honom och han lämnade skidorna på vårt kontor. Hon var så glad när hon hämtade dem. Det var enkelt för oss, men stort för henne.

Vem som helst kan behöva hjälp

Malin jobbar dels vid skrivbordet, dels med att åka hem till människor. Vid skrivbordet gör hon bland annat utredningar och fattar beslut. Hemma hos människor handlar det om att få till bra samtal och att lösa svåra situationer.

– Många frågar om jag inte tycker att det är hemskt att åka hem till någon. Jag brukar svara att det är speciellt, du vet aldrig vad som väntar. Men de vi möter är oftast vanliga människor som vill göra rätt för sig. Och vi kommer dit för att hjälpa dem att lösa sin situation på bästa sätt.

Den situationen kan vara pressad. Malin och hennes kollegor gör vad de kan för att skapa lugn.

– Vi har en bil som ser ut som vilken bil som helst. Vanliga kläder. Vi kan lika gärna vara en bekant som kommer förbi. Den vi besöker ska inte må sämre än den redan gör och ska heller inte behöva undra vad grannarna ska tro.

Malins beslut förändrar liv

Att jobba som kronoinspektör innebär att du fattar tuffa beslut. Till exempel hur mycket pengar en person ska ha kvar efter löneutmätning eller om en persons fastighet ska säljas för att betala skulder. Det finns så klart rutiner att följa. Men alla beslut beror i slutändan på den individuella situationen. Ett som är säkert är att besluten påverkar liv.

– Det är klart att det ibland ringer personer som är irriterade eller arga. Men lika många är samtalen från dem som är tacksamma för att de har fått hjälp att bli skuldfria.

Malin poängterar igen att det är viktigt att ha förståelse för andra och en vilja att hjälpa.

– Jag känner varje dag att det jag gör är viktigt. De som har skulder hos oss är vanliga människor. Det kan vara din granne, din barndomskompis eller en släkting.

Kort om Malin

Titel: kronoinspektör

Avdelning: Verkställighetsavdelningen

Bakgrund: utbildad till både gymnasielärare och statsvetare. Jobbade tidigare som lärare, men blev nyfiken på att testa på ett jobb inom statsvetenskap.