”När man älskar det man gör klarar man allt”

Utan vare sig jobb eller svenska i bagaget kom Lejla till Kalmar från Bosnien år 2017. På sex månader tog hon sig igenom alla steg i SFI, svenska för invandrare, och var redo för arbetsmarknaden.

Lejla, samordnare i skuldsaneringen.

Vägen in till Kronofogden kan ta sig många former: för Lejla var det en tidsbegränsad tjänst i sex månader som samordnare i skuldsaneringen. Den processen innebär att en svårt skuldsatt person kan slippa betala hela eller delar av sina skulder.

– När jag såg annonsen visste jag inte riktigt vad jobbet innebar, men det verkade ändå perfekt för mig. Hela livet har jag velat hjälpa så många människor som möjligt och samtidigt älskar jag siffror, matte och ekonomi.

Dagen för anställningsintervjun var Lejla så rädd att inte klara av vare sig mötet eller jobbet att hon vände framför Kronofogdens entré. Halvvägs hem ändrade hon sig och gick tillbaka.

– Mötet gick strålande och chefen som intervjuade mig sade att hon hade en jättebra magkänsla – det var så fint. Två år senare fick jag tillsvidareanställning.

Skuldsanering: en unik chans att börja om

I Lejlas roll som samordnare ingår bland annat att registrera ansökningar, samla ekonomisk information och granska uppgifter inför att en handläggare ska inleda en skuldsanering.

– Att stötta handläggare så att de kan fatta viktiga beslut på rätt grund gör det här jobbet fantastiskt, och det driver mig varje dag. Det är också en oerhört fin känsla att få hjälpa den som ska gå igenom en skuldsanering: vi kan förändra människors liv genom att ge dem en andra chans och vända en mörk situation till en ljusare framtid.

Utrymme att utvecklas

Lejla tycker att det finns många möjligheter till utveckling på Kronofogden och att cheferna är bra på att se medarbetarnas potential. Själv siktar hon på att bli handläggare framöver.

Inom skuldsanering kan det finnas möjlighet att som samordnare göra vissa arbetsuppgifter som vanligtvis handläggarna gör och i framtiden, med ett nytt it-system för handläggning av skuldsaneringsärenden, kan detta utvecklas ytterligare.

Samhällsinsats och stöttande kollegor gör skillnad

Det är fyra år sedan Lejla tog steget in genom Kronofogdens entré, och hon är fortfarande lika glad över att hon inte vände i dörren.

– Sedan första dagen upplever jag att jag bidrar till samhället genom en viktig insats. På ett mer personligt plan vill jag lyfta kollegorna: i början när jag knappt kunde prata svenska hjälpte de mig enormt med både tålamod och förståelse. Dessutom har jag en tillgänglig chef som är bra att bolla med. Jag älskar verkligen mitt jobb – när man gör det klarar man allt!

Kort om Lejla

Titel: Samordnare

Avdelning: Skuldsaneringsenheten

Bakgrund: Kom till Sverige från Bosnien 2017. Innan dess arbete inom både ekonomi och administration, bland annat för flera olika hjälporganisationer som Röda Korset.