”Du är verkligen med och påverkar och är nära många beslut som fattas”

Efter ett drygt decennium på advokatbyrå började Jessica på Kronofogden som jurist på konkurstillsyn. Ett jobb som visade sig vara mer komplext – och givande – än vad hon först anade.

Jessica, jurist på konkurstillsyn.

Jessica minns första tiden på Kronofogden. Hon förväntande sig att mötas av ett intressant men ganska ensidigt jobb. Det visade sig vara långt ifrån sanningen.

– Jag visste egentligen inte så mycket om jobbet innan jag började. Jag trodde att vi bara skulle titta på konkurs- och lönegarantilagen. Det kunde ju inte vara så svårt, tänkte jag. Men sen öppnades en helt ny värld för mig. Jag fick komma in i så många olika juridiska områden, berättar hon.

Ju fler perspektiv desto bättre

Juristerna på konkurstillsyn har bland annat i uppgift att övervaka att konkursförvaltningar sker på ett korrekt sätt och finns tillgängliga för konkursens förvaltare när svåra juridiska situationer dyker upp. Att jobba nära kollegorna är därför viktigt för att kunna lösa de varierande utmaningarna, menar Jessica.

– Advokatyrket kan ofta kan bli lite ensamt. Det lockade att få jobba mer i team. Speciellt eftersom jag älskar juridik! Då är det skönt att ha kollegorna nära så man får prata om det hela dagarna. Hemma runt matbordet har ingen samma intresse ju, säger Jessica skämtsamt.

En möjlighet att göra skillnad

Orsakerna bakom en konkurs kan ibland vara komplexa. Kanske är det drömmar som krossats, generationers arbete som går förlorat eller oväntade händelser som lett till ett snabbt slut. Det är då extra viktigt att allt går korrekt till.

– Staten har en viktig roll i konkurser. Även om det kan vara svåra situationer måste man komma ihåg att det är en del av ett sunt företagsklimat – och vi ser till att det kan vara så, säger Jessica.

Hon beskriver konkurstillsyn som en liten egen verksamhet inom Kronofogdens kärnverksamhet. En plats där man verkligen får vara med och påverka vad som händer på området.

– Vi är bara runt 30 stycken i Sverige som arbetar med det här. Du är alltså verkligen med och påverkar och är nära många beslut som fattas. Det kan man inte vara på samma sätt i en större organisation, förklarar Jessica.

När jobbdagen är slut får juridiken ta ett steg tillbaka – men då är det i stället andra typer av domslut som fångar hennes intresse. Det är nämligen i fotbollen som Jessica hittar mycket energi och glädje.

– Det blir mycket fotboll hemma hos oss. Det är alltid någon match som står på, men jag är en stor Malmö FF supporter – på gott och ont!

Kort om Jessica

Titel: jurist

Avdelning: Konkurstillsynsenheten

Bakgrund: Jur.kand. från Lunds universitet. Jessica har gjort notarietjänstgöring vid Ängelholms tingsrätt och arbetat på advokatbyrå, både som biträdande jurist och advokat.