”Lagsport på kontoret och röj i skogen”

På Kronofogden har Gisela hittat den ultimata kombinationen. Ett samhällsviktigt uppdrag inom it-säkerhet, bra samarbete med kollegorna och flexibla arbetsformer. Några dagar på kontoret och några hemifrån ger utrymme för balans och röj i skogen.

Gisela, informationssäkerhetsspecialist på IT-avdelningen.

Gisela ingår i it-avdelningens tvärfunktionella team för informations- och it-säkerhet. Som specialist på informationssäkerhet verkar hon för att Kronofogden ska bli ännu bättre på att skydda myndighetens verksamhet och information, både på och utanför kontoret.

– Vi vässar oss hela tiden för att vara bra förberedda på att stå emot it-angrepp och andra oönskade händelser: allt ifrån externa attacker till att medarbetare sprider information till obehöriga av misstag. Att jobba med informationssäkerhet är ett långdistanslopp utan slut – kul och utmanande!

Hela Sverige som arbetsplats

Kronofogden har 32 kontor och Giselas kollegor finns utspridda i landet.

– Jag gillar tänket bakom hela Sverige som arbetsplats: kompetens finns inte bara i storstäderna, och teamkänsla hänger inte bara på fysisk närvaro. Den byggs på bra ledarskap och kultur kombinerat med bra it-stöd.

Gisela jobbar hemifrån några dagar i veckan, något som också visar myndighetens syn på distansarbete.

– Jag bor ute på landet, och att kapa pendlingstid är guld värt. Att sitta hemma är idealiskt när jag behöver avskärma mig för att skriva fokuserat, och ibland också avgörande för att få ihop tillvaron. Hemma väntar odlingar i trädgården och röj i skogen – det finns alltid något att ta hand om.

”Ingen är starkare än sitt team”

Kollegorna spelar en avgörande roll i varför Gisela trivs så bra.

– Stämningen är väldigt fin, och teamet täcker ett mycket brett kunskapsområde tack vare våra olika bakgrunder. Det är häftigt när vi kan samarbeta ur olika vinklar! Överlag upplever jag myndigheten som mycket snäll: vi är bra på att hjälpa varandra både kollegor emellan och tvärfunktionellt.

En ideal arbetsdag för Gisela är mixen av att få vara kommunikativ, kreativ och analysera:

– Jag gillar att gå in på djupet i olika frågeställningar själv i lugn och ro. Samtidigt finns det också utrymme för att diskutera och lösa problem tillsammans med andra, till exempel som att tolka olika krav på informationssäkerhet.

Hög ambition och utrymme för utveckling

Flera olika skäl avgjorde Giselas val när hon sökte sig till Kronofogden för snart två år sedan.

– Jag såg en myndighet i framkant med höga ambitioner, proffsig framtoning och ett viktigt samhällsuppdrag. Dessutom fastnade jag för den fina samverkan med Skatteverket. Jag tycker också att Kronofogden har visat sig vara bra på att fånga upp medarbetarnas utvecklingsmöjligheter genom interna utbildningar och praktik på andra avdelningar för att bredda perspektivet.

Kort om Gisela

Titel: informationssäkerhetsspecialist

Avdelning: It-avdelningen

Bakgrund: Marknadsekonom och systemvetare inriktad mot informationssäkerhet. Har arbetat med kommersiella frågor och IT inom den privata sektorn och kommunalteknisk verksamhet.