Antes resa i myndigheten

Att pendla till jobbet tar en dryg timme, men Ante är van vid resor. Hans väg till Kronofogden gick via Mexiko, Schweiz, Holland och Frankrike. Och på myndigheten gick resan från delgivare till sektionschef.

Ante började jobba som delgivare. Sedan gick han vidare till jobbet som kronoinspektör och nu är han sektionschef.

Det var en fredag som telefonen ringde. Ante plockade upp luren i Paris. I andra änden sa en bekant att hon hade ett jobb som skulle passa honom. Veckan därpå jobbade Ante som delgivare i Växjö.

– Först tänkte jag att det här jobbet inte var något för mig. Jag såg karaktären från Göta kanal framför mig – en nitisk herre med portfölj. Men när jag kom in i arbetet förstod jag nyttan vi gör. Delgivare kan hjälpa och vägleda människor så att de slipper skulder i framtiden. Och den som ska ha betalt får betalt.

När jag kom in i arbetet förstod jag nyttan vi gör.
— Ante
sektionschef

Enkla saker gör stor skillnad

Efter att ha gått från delgivare till kronoinspektör, arbetar Ante i dag som sektionschef. Dels har han ansvar för 18 medarbetare, dels jobbar han med förebyggande arbete och samverkansprojekt. Som att ordna möten där socialkontor och hyresvärdar byter kunskap för att minska antalet människor som vräks från sin bostad.

– Det kan vara enkla lösningar som att skicka sms i stället för brev om någon inte har betalat hyran, eller att kontakta dagen efter i stället för någon månad senare. Sådana saker kan vara skillnaden mellan att bli vräkt och att ha kvar sitt boende.

Resor fortfarande på kartan

Ante är med i ett projekt som stöttar motsvarigheten till Kronofogden i Moldavien. I projektet ingår bland annat att lära 15-åringar om privatekonomi. Han och hans svenska kollegor ger råd och stöd inför föreläsningarna för eleverna.

– Eleverna i Moldavien är artiga. De iakttar, lyssnar och svarar på direkta frågor. Efter föreläsningen mjuknar de ofta upp och ställer nyfikna frågor om skatt och lån. Då har de förstått att myndighetspersonen inte är farlig, utan finns där för att hjälpa.

Landat i ett jobb som räknas

Kronofogden är den arbetsplats Ante stannat längst på i sitt liv. Mer än tio år har gått sedan telefonsamtalet i Paris.

– Man hör ibland om folk som har ångest när de går till jobbet. Det har jag aldrig. Det är just att få göra skillnad som gör att jag trivs så oerhört bra.

Kort om Ante

Titel: sektionschef

Avdelning: Verkställighetsavdelningen

Bakgrund: utbildad till statsvetare. Har bland annat jobbat som kock, säljare och barista. Ante har bott i många olika länder, bland andra i Mexico, Schweiz, Nederländerna och Frankrike. Började som delgivare på Kronofogden.