Det är viktigt att du vet vad en konkurs innebär, till exempel
- vilka rättigheter och skyldigheter som du eller det företag du företräder har
- vad som händer med skulderna när konkursen är avslutad
- vilka uppgifter konkursförvaltarens har
- vad vår tillsyn i konkurser innebär.
Har du drivit en enskild näringsverksamhet är du personligen ansvarig för företagets skulder. Du och företaget räknas som samma person. Det betyder att det är du som privatperson som går i konkurs oavsett om skulderna är dina privata eller hör till den verksamhet som du har drivit.
När tingsrätten har beslutat att du har gått i konkurs, har du inte längre rätt att bestämma över din egendom. Även tillgångar i ditt företag, till exempel datorer eller verktyg, räknas som dina tillgångar. Du har därför inte rätt att bestämma över dem heller.
Du kommer att bli kontaktad av konkursförvaltaren som berättar vad konkursen innebär för dig.
En konkurs pågår ofta mellan sex och tolv månader, men kan både ta längre och kortare tid. Konkursförvaltaren ska hantera varje konkurs så skyndsamt som möjligt.
Läs mer på Sveriges Domstolars webbplats.
Vad händer med dina tillgångar?
Konkursförvaltaren ska bland annat ta hand om och sälja dina tillgångar för att de du är skyldig pengar (borgenärerna) ska få betalt. Som privatperson kan du i vissa fall få behålla egendom för dig och din familj.
Du är skyldig att informera konkursförvaltaren om dina tillgångar och skulder. Konkursförvaltaren kallar dig till ett möte (bouppteckningssammanträde). Då ska du intyga att alla tillgångar och skulder finns med i en sammanställning (konkursbouppteckning). Du får inte åka utomlands innan sammanträdet har ägt rum och du har bekräftat bouppteckningen.
Viktigt att behålla företagets bokföring
Du är skyldig att spara bokföringen om du har drivit ett företag. Konkursförvaltaren går igenom bokföringen för tiden innan konkursen. Om det saknas bokföring, kan du bli misstänkt för bokföringsbrott eller skattebrott. Du kan läsa mer om din skyldighet att bokföra på Skatteverkets webbplats.
Lönegaranti för anställda
Dina anställda kan ha rätt till lönegaranti om du har drivit en enskild näringsverksamhet och dina anställda inte har fått lön. De ska vända sig till konkursförvaltaren med eventuella lönekrav. Konkursförvaltaren utreder och beslutar om lönegaranti.
Vad händer med dina skulder?
Om det finns pengar kvar när alla kostnader för konkursen har betalats, fördelar konkursförvaltaren pengarna till dem du är skyldig pengar (dina borgenärer). Det finns bestämmelser som styr om en borgenär ska få betalt före en annan borgenär.
Du har kvar skulderna efter konkursen om det inte finns tillräckligt med pengar för att betala alla borgenärer.
Kan du inte betala dina skulder på egen hand under överskådlig tid, ta reda på om skuldsanering kan vara ett alternativ för dig. Gör vår test och läs mer om skuldsanering på vår webbplats.
För dig som är ställföreträdare för företag och organisationer
Här finns information för dig som är ställföreträdare för ett företag eller en organisation som är en juridisk person, till exempel
- ett aktiebolag
- ett handelsbolag
- ett kommanditbolag
- en ekonomisk eller ideell förening.
Om du drivit en enskild näringsverksamhet gäller andra bestämmelser. Läs mer här:
För dig som är privatperson eller driver enskild näringsverksamhet
Konkursen inleds
Om du är ställföreträdare för ett företag som har gått i konkurs har du inte längre rätt att
- bestämma över företagets egendom
- ingå nya avtal för företaget.
Vad händer med tillgångarna?
Konkursförvaltaren ska bland annat ta hand om och sälja företagets tillgångar för att borgenärerna ska kunna få betalt. Det kan innebära att konkursförvaltaren driver företaget vidare under en viss tid. Konkursförvaltaren kan även sälja företagets verksamhet så att det kan drivas vidare av nya ägare eller sälja tillgångarna var för sig.
Du som är ställföreträdare för företaget är skyldig att informera konkursförvaltaren om företagets tillgångar och skulder. Konkursförvaltaren kallar dig till ett möte (bouppteckningssammanträde). Då ska du intyga att alla tillgångar och skulder finns med i en sammanställning (konkursbouppteckning). Du får inte åka utomlands innan sammanträdet har ägt rum och du har bekräftat bouppteckningen.
Viktigt att behålla företagets bokföring
Du som är ställföreträdare är skyldig att spara företagets bokföring. Konkursförvaltaren går igenom bokföringen för tiden innan konkursen. Om det saknas bokföring, kan du bli misstänkt för bokföringsbrott eller skattebrott. Du kan läsa mer om din skyldighet att bokföra på Skatteverkets webbplats.
Lönegaranti
Har företaget anställda kan de ha rätt till lönegaranti, om de inte har fått lön. De ska vända sig till konkursförvaltaren med eventuella lönekrav. Konkursförvaltaren utreder och beslutar om lönegaranti.
Vad händer med skulderna?
Om det finns pengar kvar när alla kostnader för konkursen har betalats, fördelar konkursförvaltaren pengarna till dem företaget är skyldig pengar (företagets borgenärer). Det finns bestämmelser som styr om en borgenär ska få betalt före en annan borgenär. Konkursförvaltaren gör ett utdelningsförslag där det står vilka borgenärer som får betalt och hur stora belopp de får.
Företaget upphör att existera när konkursen avslutas. De borgenärer som inte har fått betalt, kan inte längre kräva betalning från företaget.
Ibland kan det komma in pengar efter att konkursen har avslutats och då fördelar konkursförvaltaren dem mellan borgenärerna.
Personligt ansvar för företagets skulder
Du som är företrädare för ett företag kan i vissa situationer ha ett personligt betalningsansvar för företagets skulder.
Läs mer om betalningsansvar för juridiska personers obetalda skatter och avgifter på Skatteverkets webbplats.
Betalningsansvar för juridiska personer
Kan du inte betala dina skulder på egen hand under överskådlig tid, ta reda på om skuldsanering kan vara ett alternativ för dig. Gör vår test och läs mer om skuldsanering på vår webbplats.
Du kan läsa mer på vår webbplats om vilket stöd som samhället kan ge.
Konkursförvaltarens uppgifter
Konkursförvaltaren ska arbeta för att alla borgenärer ska få så mycket betalt som möjligt. Konkursförvaltaren tar därför över ansvaret för din eller ditt företags ekonomiska situation. Det kan innebära att konkursförvaltaren tar hand om och säljer tillgångar. För en privatperson kan det exempelvis vara en bil, för ett företag maskiner eller hela verksamheten. Pengarna används först till att betala kostnaderna i konkursen, till exempel konkursförvaltarens arvode. Därefter betalas skulderna i konkursen i en viss bestämd ordning.
Konkursförvaltaren beslutar om lönegaranti i de fall du eller företaget haft anställda som inte fått lön. Lönegarantin kan också ersätta lön efter beslutet om konkurs.
Läs mer om lönegaranti:
Konkursförvaltaren informerar dig om vad som kommer att hända i konkursen. Du kan också ställa frågor till konkursförvaltaren.
Vår tillsyn i konkurser
Vår uppgift är att granska konkursförvaltarnas arbete så att de hanterar konkurser enligt de bestämmelser som finns. Vi kan begära att tingsrätten byter ut en konkursförvaltare om hen inte sköter sitt uppdrag.
Vi kan inte bestämma hur en konkursförvaltare hanterar olika moment i en enskild konkurs. Däremot har vi rätt att få insyn i arbetet och diskutera kommande åtgärder i konkursen. Vi granskar även konkursförvaltarens ekonomiska hantering av konkursen och kontrollerar att konkursen avslutas så fort det är möjligt.
En annan av våra uppgifter är att bedöma om det arvode konkursförvaltaren har begärt är rimligt (skäligt). Vi skickar vår bedömning i ett yttrande till tingsrätten. Det är tingsrätten som sedan bestämmer vilken ersättning som förvaltaren ska få.