Du vill ha lönegaranti

Du kan ha rätt till lönegaranti om du inte får lön därför att din arbetsgivare har gått i konkurs eller genomgår en företagsrekonstruktion.

Lönegaranti är ett skydd för dig om du inte har fått ut din lön i samband med att din arbetsgivare har gått i konkurs eller genomgår en rekonstruktion. Lönegaranti innebär att du kan få ersättning för lön och liknande förmåner som din arbetsgivare är skyldig dig.

Så här fungerar lönegarantin

Det är konkursförvaltaren eller rekonstruktören som bestämmer om du har rätt till lönegaranti och hur mycket pengar du ska få. Beslutet grundar förvaltaren eller rekonstruktören på underlag från din arbetsgivare. Ibland får du hjälpa till genom att till exempel visa anställningsavtal, lönespecifikationer och liknande.

Vad ersätter lönegarantin?

Du kan få ersättning från lönegarantin för

  • lön som du har tjänat in tre månader innan ansökan om konkurs eller rekonstruktion lämnades in till tingsrätten
  • lön för tiden mellan ansökan och tingsrättens beslut om konkurs eller rekonstruktion
  • lön för den första månaden efter beslutet om konkurs eller rekonstruktion
  • uppsägningslön enligt lagen om anställningsskydd (LAS)
  • semesterlön och semesterersättning
  • pensionsfordringar – i viss utsträckning
  • annan ersättning på grund av din anställning.

Du kan få lönegaranti i högst åtta månader (inklusive lönekrav för tiden innan konkursen och uppsägningslön).

Det finns ett maxbelopp i lönegarantin som begränsar hur stor ersättning du kan få. Maxbeloppet är fyra prisbasbelopp.

Läs mer om prisbasbeloppet på Statistiska centralbyråns, SCB:s, webbplats.

Prisbasbelopp

Utbetalning av lönegaranti

Konkursförvaltaren eller rekonstruktören skickar beslutet om lönegaranti till dig, till oss som tillsynsmyndighet och till länsstyrelsen. I beslutet hittar du information om vilken länsstyrelse som ska betala ut din lönegaranti. Länsstyrelsen drar av för skatt innan du får betalt.

Du ska lämna en försäkran om att du inte har haft en annan inkomst under perioden till länsstyrelsen för att få din uppsägningslön. Länsstyrelsen skickar en blankett till dig.

Om du har frågor om utbetalningen kan du vända dig till den aktuella länsstyrelsen. Mer information finns på länsstyrelsens webbplats.

Lönekrav som inte ersätts av lönegarantin

Får du inte full ersättning för dina krav från lönegarantin, kan du ibland få ut resterande lön som utdelning när konkursen avslutas. Du måste själv bevaka ditt krav. Konkursförvaltaren kan ge dig mer information om vad du ska göra.

Konkurs i ett annat land

Har du arbetat i Sverige, men i ett företag som har försatts i konkurs i ett land i Norden, EU eller EES (Europeiska ekonomiska samarbetsrådet)? Då kan du ha rätt till svensk lönegaranti. Vänd dig till oss för att ansöka om lönegaranti.

Du hittar våra kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Du får hem en blankett för din ansökan och information om vilka handlingar du måste skicka tillsammans med din ansökan. Det är viktigt att du tydligt skriver

  • vad du begär ersättning för
  • hur stor ersättning du begär.

Har du arbetat i ett annat land har du inte rätt till svensk lönegaranti. Vänd dig till konkursförvaltaren för att få information om hur du gör för att ansöka om lönegaranti i ett annat land.

Läs mer om vilka länder som ingår i EU respektive EES: