Vad händer innan en vräkning?
Vi börjar med att informera den som ska vräkas (avhysas), det vill säga vi delger hyresgästen. Det betyder att hyresgästen får veta vilket datum och vilken tid vräkningen kommer att ske. Hyresgästen får också möjlighet att svara (yttra sig).
Vräkningen kan ske inom fyra veckor från det att handlingarna kommer till oss. Du som sökande får en kopia på underrättelsen och vi skickar även en kopia till socialnämnden när någon ska vräkas från sin bostad.
Det är viktigt att du genast återkallar din ansökan om den som ska vräkas flyttar självmant och lämnar tillbaka nycklarna innan dagen för vräkningen.
Vad händer under en vräkning?
I beslutet, vanligtvis ett utslag om vanlig handräckning, står det vilka utrymmen vräkningen ska ske från. Har du visat att det finns biutrymmen, till exempel ett förråd, omfattas även det av beslutet. Det måste tydligt framgå att biutrymmena hör samman med bostaden, till exempel i hyreskontraktet. Om det är oklart omfattas inte biutrymmet av vräkningen.
Vi bedömer om det finns egendom som vi kan utmäta för att täcka kostnader och andra skulder. Det vi inte kan utmäta magasineras vanligtvis i tre månader. Därefter säljer eller kastar vi egendomen om den som har vräkts inte hämtar ut sina saker. Det vi vid vräkningen anser vara sopor tar vi inte hand om. Den egendomen kastar du själv.
Vad kostar det och vem betalar?
Den som blir vräkt ska i första hand betala kostnader för exempelvis nedpackning, transport och magasinering av egendomen. Kan inte hyresgästen betala står du som sökande för kostnaderna, förutom för magasineringen. Du kan behöva betala ett förskott innan vi genomför vräkningen. Du kan också få betala om du vill ha ett speciellt lås i dörren.
Vad betyder uppskov?
Du kan ge hyresgästen ett eller flera uppskov med vräkningen. Det betyder att vi skjuter upp vräkningen, men inte hur länge som helst. Normalt förfaller din ansökan efter sex månader, räknat från ansökningsdagen.
Läs om vad som händer din hyresgäst:
Du eller företaget ska vräkas