Sofia övertalades att ta lån

Sofia hade lovat sig själv att aldrig köpa något på kredit. Hon ville inte bli som sin mamma som hade skulder. Sedan blev hon kär. Det gjorde att hon blev svårt skuldsatt.

Vad hände?

Sofia hade koll på sin ekonomi. Hon hade bestämt sig för att aldrig ta några lån, satte in sina räkningar i pärmar och räknade ihop pengarna som hon hade kvar, och visste att de skulle räcka till. Hon var fri att jobba hur mycket som helst och lägenheten var inte så dyr. Hon kunde lägga pengar på det hon älskar mest, till exempel middagar med vänner. Sedan träffade hon en partner.

– Han hade skulder hos Kronofogden redan då. Det började gå utför ganska direkt. Jag var nykär och började jobbade mindre. Jag fick mindre i lön. Sedan blev jag gravid och var mammaledig. Då försvann pengarna ganska fort.

Lånen stod på Sofia

Sofia började låna pengar till möbler till den nya lägenheten. Skulderna växte på flera olika håll. Då tog hon lån för att kunna betala av de andra skulderna.

– Eftersom han hade skulder hos Kronofogden var det jag som fick ta lånen. Jag ville egentligen inte, men det kändes som att vi var tvungna. Sedan kände jag att har jag redan tagit ett lån kan jag lika gärna ta ett körkortslån. Då kunde jag äntligen ta körkort. I dag sitter jag med många smålån.

Sofia började må dåligt när skulderna samlades på hög och relationen blev sämre. Till slut bröt de upp och hon blev lämnad kvar med ansvar för sonen. Det dröjde inte länge förrän hennes skulder gick till Kronofogden.

– Hur ekonomiskt dåligt jag än har haft det så har det alltid gått runt. Sedan missade jag en räkning som hamnade hos Kronofogden. Jag började ringa runt direkt för att försöka få till avbetalningsplaner och.. jag fick till en avbetalningsplan med ett inkassobolag. Men nästa månad kom det ett nytt krav hos ett annat inkassobolag, och då fick jag ringa dit. Till slut kände jag att det blev för mycket.

Sofia tog kontakt med en budget- och skuldrådgivare i sin kommun. Hon fick hjälp med att skapa avbetalningsplaner och att få bättre koll på sin ekonomi igen.

– Kronofogden var min största mardröm. Men när jag fick det första brevet ringde jag på en gång. Det skulle jag råda varenda en att göra. Det går att ta sig ur problemen, men det är kämpigt.

Skulder på omkring 300 000

I dag har Sofia ungefär 300 000 kronor i skulder. Det är tufft. Hon har ångest och oro kring pengar, och tänker mycket på om de ska räcka till mat och annat nödvändigt till henne och sonen.

– Det kan till exempel vara att jag ser att hans tröja är för liten, men jag har inte råd att köpa en ny. Det är jobbigt.

Spara först, köp sedan

– När jag tänker tillbaka hade jag önskat att jag hade stått på mig när det kom till att ta lån. Ska vi köpa någonting ska vi spara ihop till det först, i stället för att låna. Det var så allting började.

Sofias bästa tips

  • Tänk efter både en och två gånger innan du tar ett lån. Stå på dig om det är någon som försöker övertala dig. Det är mycket bättre att spara ihop pengarna först.
  • Ta inte nya lån för att betala de gamla. Det håller inte i längden.
  • Kontakta inkasso och Kronofogden direkt om skulderna gått vidare dit.
  • Be om hjälp om det känns som att det blir för mycket.
  • Kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun. De kan hjälpa till med exempelvis en avbetalningsplan. Det kostar ingenting.

Länkar

Lyssna på Skuldpodden

Skuldpodden: Livet är nu! När unga vuxna skuldsätter sig