Svar på barns frågor

Kristoffer och Sarah, som jobbar på Kronofogden, svarar på frågor och funderingar som barn kan ha om Kronofogden.

Hej! Jag är en tjej som är 9 år. Jag brukar hämta posten för jag tycker det är kul. Men jag har sett att mamma och pappa får en massa brev som det står Kronofogden på. Och nu vill de inte att jag hämtar posten mer. Vad står det i breven?

Hej!

Vi på Kronofogden skickar ofta ut brev där det står om vad vi gör. Saker vi vill att din mamma och pappa ska veta. Ibland står det i breven att vi behöver svar. Ibland är det bara information.

Så det är svårt att veta exakt vad det står i breven till din mamma och pappa. Men du skriver att din mamma och pappa inte vill att du hämtar posten mer. Därför kan vi tänka oss att breven handlar om att de är skyldiga någon pengar. Och att den personen vill ha hjälp från oss att få tillbaka sina pengar. Många föräldrar tror att de skyddar sina barn om de inte pratar om skulderna.

Det bästa sättet för dig att få veta vad det står i breven är att berätta att du sett dem och fråga din mamma och pappa vad som står i dem. Ofta är det jobbigare att gå och undra, än att få veta.

Hälsar Sarah

Min mamma har fått jättemånga brev från Kronofogden som hon aldrig öppnar. För någon dag sen knackade en man på dörren och frågade om mamma var hemma. Det var hon inte. Mannen sa att han var från Kronofogden och hade viktig post till mamma. Han sa att han ska komma tillbaka en annan gång. Vad är det som händer?

Hej!

I breven från oss står det viktiga saker. Men eftersom din mamma inte har svarat på breven så vet vi inte om hon har fått dem. Mannen som har knackat på hos er vill veta om din mamma har fått breven. Så därför knackar vi på, för att veta att din mamma läser breven och det viktiga som står i dem.

Hälsar Kristoffer

Hur kan man göra för att komma ur Kronofogden? Var kan man få hjälp?

Hej!

Det finns bara ett sätt att komma ur Kronofogden. Det är att betala alla sina skulder.

Man kan få hjälp av oss eller hos kommunen. Vi på Kronofogden hjälper både den som vill få betalt och den som ska betala. Till exempel kan vi hjälpa till att dela upp skulden, så att man betalar lite i taget. Till slut har man inga skulder kvar.

Hos kommunen finns det något som heter budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa en att planera hur man ska använda sina pengar.

Tänk på att det aldrig är ditt ansvar att en förälder har en skuld hos Kronofogden.

Hälsar Sarah

Hej! Jag är en kille på 10 år som vet att mamma är skyldig andra massa pengar. Men hon har inga pengar på banken så hon kan inte betala. Vad händer då?

Hej!

De din mamma är skyldig pengar kan lämna skulderna till oss, för att vi ska hjälpa dem att få betalt.

Då tittar vi på hur mycket pengar din mamma får i månaden och hur mycket allt som ni behöver kostar. Det gör vi för att se hur hon kan betala skulderna.

Till exempel kan vi bestämma att en del av din mammas lön ska gå till att betala skulderna. Men hon får behålla så mycket av lönen att det räcker till hyra, mat, kläder och annat som ni behöver.

Hälsar Kristoffer

Pappa säger att Kronofogden ska komma och ta våra saker. Är det sant? Varför gör ni så? Kommer jag bli av med min dator?

Hej!

Det stämmer att vi på Kronofogden ibland tar hand om saker. Vi tar hand om saker som är värda mycket pengar och går att sälja. Det gör vi om din pappa har skulder han inte kan betala med de pengar han har. Genom att sälja sakerna får vi pengar, och kan hjälpa din pappa att betala skulden. Och se till att den som ska ha betalt får det. Vi försöker alltid välja saker som är minst jobbiga för familjen att vara utan.

Du undrar om du kommer bli av med din dator. En dator behöver finnas i varje hem. Till exempel för att du ska kunna göra ditt skolarbete. Men om du har en ny jättedyr dator kan vi ändå sälja den. Pengarna för datorn går till att betala din pappas skulder. Du kan få behålla en del av pengarna för att köpa en billigare dator.

Hälsar Sarah

Hej! Jag är 11 år och vet att mina föräldrar har jättestora skulder, alltså skitstora. Kommer vi behöva flytta från vårt hus?

Hej!

Vi försöker alltid hitta andra sätt än att ni måste flytta. Det brukar finnas andra sätt för en person att betala sina skulder. Till exempel med en del av personens lön eller genom att sälja värdefulla saker som personen har.

Ibland har vi inget annat val än att sälja ett hus. Om du känner dig orolig och vill prata med någon så kan du exempelvis ringa till Bris på 116 111.

Hälsar Kristoffer

Hej! Jag är 9 år och vet att pappa har skulder på över en miljon. Kommer han hamna i fängelse?

Hej!

Nej, din pappa kommer inte hamna i fängelse för att han har skulder hos oss. Att ha skulder är inte ett brott.

Hälsar Sarah

Jag är en tjej på 11 år. Min mamma och pappa har berättat att Kronofogden kommer ta deras lön för att betala tillbaka skulder. Kommer vi inte ha några pengar kvar?

Hej!

Jodå, ni kommer ha pengar kvar. Din mamma och pappa får behålla en del av sina löner så att ni kan handla mat, betala räkningar och annat nödvändigt.

Du kanske kommer att märka att en del av dina föräldrars lön går till att betala skulden. Kanske kommer ni inte kunna göra alla saker ni gjort förut. Sådant som kostar pengar.

Hälsar Kristoffer

Vill du ha någon att prata med?

Är du orolig för familjens pengar? Ofta känns det enklare efter att ha pratat med någon. Du kan ringa, mejla eller chatta med Bris kuratorer. Du kan vara anonym om du vill.