Så funkar det med skulder

Många barn i Sverige har föräldrar med skulder hos Kronofogden. Om du förstår vad som händer i din familj och runt omkring dig kan du må bättre.

Vad är Kronofogden och vad gör vi?

Vi är en myndighet som arbetar med skulder. Vi hjälper den som inte fått betalt och den som ska betala. Den som har skulder kan ofta betala genom att en del av lönen varje månad går till att betala skulden. Personen får alltid behålla tillräckligt för att betala nödvändiga saker till sig och familjen. Samtidigt får den som kanske lånat ut pengar betalt. Det är viktigt för att ekonomin i samhället ska fungera.

Vad är en skuld?

Alvas pappa Anders vill ha en ny tv. Den kostar en del pengar. Han beställer tv:n utan att ha tillräckligt med pengar på sitt konto. Anders väljer i stället avbetalning. Det betyder att han kan betala i efterhand. Då har han 14 dagar på sig att betala tv:n.

När 14 dagar har gått har Anders fortfarande inte tillräckligt med pengar på sitt konto. Han kan inte betala och har därför fått en skuld.

Anders skuld beror på att han använt pengar som han inte har. En person kan också få en skuld för att hen lånat pengar av någon.

Vad händer när man inte kan betala?

En skuld ska alltid betalas efter en bestämd tid. För den som har en skuld kan det ibland bli besvärligt att betala. Om det går för lång tid kan vi hjälpa den som ska ha betalt att få tillbaka sina pengar.

Det finns olika sätt att betala

Om någon av dina föräldrar har fått en skuld hos oss, kan hen betala på olika sätt. Det första sättet är att din mamma eller pappa betalar den som hen har lånat av exempelvis med pengar från sitt bankkonto.

Räcker inte pengarna på bankkontot kan del av din mammas eller pappas lön gå till att betala skulden varje månad. Familjen har kvar pengar till sådant som är nödvändigt, till exempel hyra, mat och kläder. På det här sättet betalas skulden lite i taget. Det kan vara jobbigt, men efter ett tag är skulden betald. Hur lång tid det tar beror exempelvis på hur mycket pengar din förälder ska betala och hur mycket av lönen som går till att betala av på skulden varje månad.

Vi kan även sälja saker som familjen äger för att betala skulden. Vi säljer saker som är värda mycket pengar. Det är till exempel ganska vanligt att vi säljer bilar och dyra guldsmycken. Vi försöker bara sälja saker som familjen kan klara sig utan.

Måste vårt hus eller lägenhet säljas?

Vi försöker alltid hitta sätt för dina föräldrar att betala sina skulder, utan att familjen ska behöva flytta från sitt hem. Det är särskilt viktigt om det finns barn eller tonåringar i familjen. Men ibland räcker pengar, lön och saker inte till för att betala en skuld. Då kan vi bli tvungna att sälja familjens hus eller lägenhet för att få pengar att betala skulden med. Om det händer är det kommunen som kan ge stöd och hjälp till familjen.

Är du orolig för familjens pengar?

Du kan ringa, mejla eller chatta med Bris kuratorer. Du behöver inte berätta vad du heter, du kan vara anonym.

Bris för vuxna

Dina föräldrar kan också kontakta Bris. De kan vara anonyma om de vill.