Så funkar det

Det kanske är svårt att veta vad en skuld egentligen är. Eller vad som händer om dina föräldrar inte har pengar att betala den där nya tv:n med. Och vad vi på Kronofogden gör. Nu ska du få reda på hur det funkar.

Vad är en skuld?

Alvas pappa Anders vill ha en ny tv. Den kostar en del pengar. Han beställer tv:n utan att ha tillräckligt med pengar på sitt konto. Anders väljer i stället att betala inom 14 dagar som betalningssätt.

När 14 dagar har gått har Anders fortfarande inte tillräckligt med pengar på sitt konto. Anders kan inte betala och har därför fått en skuld.

Anders skuld beror på att han använt pengar som han inte har. En annan orsak till att en vuxen får en skuld är att hen lånat pengar av någon som vill ha tillbaka pengarna.

En skuld ska alltid betalas efter en bestämd tid. Går det för lång tid kan vi på Kronofogden se till att skulden betalas. Det gör vi för att hjälpa den som inte har fått betalt och den som ska betala. Så att det blir rättvist.

Vad är Kronofogden?

Kronofogden är en myndighet som hjälper den som inte fått betalt. Det gör vi genom att hitta sätt för den som ska betala en skuld att göra det. Ibland kan det bli besvärligt att betala en skuld. Den som har en skuld behöver kanske ändra på hur hen använder sina pengar och har kanske inte råd med allt. Men vi försöker alltid hjälpa så att en familj har råd med det som verkligen behövs.

Så här kan dina föräldrar betala en skuld

Om en skuld gått till Kronofogden kan den som har skulden betala på olika sätt.

Med pengar

Personen som har en skuld betalar med pengar.

Med en del av lönen

Ofta räcker inte pengarna som personen har för att betala skulden. Då går en del av lönen varje månad till att betala skulden. Alltså pengarna personen får från jobbet varje månad. Vi ser till att det finns kvar pengar för det familjen verkligen behöver, till exempel hemmet, mat och kläder. Då betalas lite i taget på skulden. Det kan vara jobbigt, men efter ett tag är personen klar. Hur lång tid det tar beror på hur mycket pengar personen ska betala.

Sälja saker

Vi kan sälja saker som den med skulden äger för att betala. Det gör vi om det tar mer än ett år att betala skulden med pengar eller lönen. Vi säljer saker som är värda mycket pengar. Det är till exempel ganska vanligt att vi säljer bilar. Men också saker som konst, datorer, guldsmycken, fritidsutrustning och tekniska prylar. Vi försöker bara sälja saker som det går att klara sig utan.

Sälja huset eller lägenheten

Ibland räcker inte pengar, lön och saker till för att betala skulden. Då kan vi behöva sälja personens hus eller lägenhet. Vi försöker alltid hitta sätt att betala en skuld som gör att ingen måste flytta från sitt hem. Särskilt om det är en familj med barn eller tonåringar som drabbas. Men ibland är skulden så stor att det inte finns något annat sätt. I de fall det händer så är det kommunen som kan ge stöd och hjälp till familjen.

Vill du ha någon att prata med?

Är du orolig för familjens pengar? Ofta känns det enklare efter att ha pratat med någon. Du kan ringa, mejla eller chatta med Bris kuratorer. Du kan vara anonym om du vill.