Vad hände?
Spelmissbruket började tidigt. När Lukas var 13 år bestämde sig hockeylaget för att samla ihop pengar genom att sälja skraplotter.
– Jag berättade aldrig för mamma att jag hade fått de lotterna för att sälja dem vidare. Jag gömde mig på mitt rum och skrapade alla lotterna. Varenda en var en nitlott. Men där och då började någonting.
Spelandet gick snabbt från lotter till spelbetting, och sedan vidare till casino och spelautomater. Spelandet ledde till snabba kickar.
– Det gick fort. I början vann jag mycket pengar, så jag blev fångad.
Spelandet ledde till social isolering
När Lukas var 19 år flyttade han hemifrån. Då förvärrades situationen.
– Jag var ensam väldigt mycket. Jag jobbade och spelade.
Skulderna började växa.
– I slutet av månaden var jag extremt glad. Jag uppdaterade bankappen hela tiden tills jag såg att lönen kommit in på kontot. Sedan sov jag ingenting den natten. Klockan sju när jag skulle till jobbet hade jag ingenting kvar till hyra, mat eller bensin. Då började jag ta lån för att kunna täcka upp mina utgifter.
Skyllde på allt och alla
Perioden efter att Lukas flyttade hemifrån mådde han väldigt dåligt. Han ljög för sin mamma när han bad henne om pengar.
– Jag hade inte insett att det var spelet som var problemet, utan jag skyllde på allt annat. Jag skyllde på jobbet, på min boendesituation, på att bilen var gammal. Jag kunde skylla på allt möjligt.
Till slut blev det för mycket.
– Hösten 2018 bestämde jag mig för att jag skulle leva tills jag blev 25. Jag mådde så extremt dåligt och hade dragit på mig väldigt mycket skulder. Jag hade inte koll på vilka jag hade ljugit för, vilka jag hade betalat tillbaka till eller vilka jag var skyldig pengar.
Öppna breven från Kronofogden
– Jag önskar att jag hade öppnat breven från Kronofogden för att få ett hum om hur stora skulderna var. Jag önskar också att jag hade sökt hjälp tidigare. Vändpunkten blev när jag till slut tog kontakt med ett beroendecentrum och började prata ärligt om mitt spelande med mamma.
Lukas fortsätter:
– Jag kontaktade även en budget- och skuldrådgivare i kommunen. När jag kom dit första gången hade jag med mig en kasse med ungefär 40 oöppnade brev. Jag var rädd att jag skulle få en utskällning, men budget- och skuldrådgivaren hanterade situationen bra.
Lukas bästa tips
- Sök hjälp så snart du märker att ditt spelande börjar bli ohälsosamt och påverkar ditt sociala liv.
- Öppna breven från inkassobolag och Kronofogden för att få en överblick över skulderna.
- Kontakta en budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa till med att öppna post, sortera och ge stöd i vilka skulder du ska börja med att betala.
Länkar
- Våga prata om skulder
- Första hjälpen vid spelproblem
- Stäng av dig från spel
- Spelberoendes Riksförbund
- Kommunal budget- och skuldrådgivning