Du som vill ha betalt (är borgenär) kan ansöka om konkurs eller företagsrekonstruktion för den som ska betala. Det gör du hos tingsrätten. I din ansökan kan du lämna förslag på vem som ska bli konkursförvaltare. När det gäller företagsrekonstruktioner ska du lämna förslag på vem som ska bli rekonstruktör.
Du hittar mer information om hur du ansöker och vad som händer vid en konkurs eller en företagsrekonstruktion på Sveriges Domstolars webbplats.
Om tingsrätten beslutar om konkurs eller rekonstruktion, utser den en konkursförvaltare eller rekonstruktör. De som utses till konkursförvaltare och rekonstruktörer är erfarna advokater eller jurister med särskild kunskap om och erfarenhet av att hantera konkurser.
Du hittar information i Post- och Inrikes Tidningar (PoIT) om ett företag har försatts i konkurs eller rekonstruktion.
Så här anmäler du dina krav i en konkurs
Du anmäler dina krav till konkursförvaltaren. Förvaltaren sammanställer alla tillgångar och skulder i konkursen i en konkursbouppteckning.
Konkursförvaltaren kan begära att ett bevakningsförfarande ska äga rum. Det gäller i konkurser där det finns pengar som ska delas ut och det är oklart hur de ska fördelas. Tingsrätten beslutar om att ett bevakningsförfarande inleds. Då ska du som är borgenär skriftligen anmäla att du har ett krav (fordran) till tingsrätten och hur stor den är. Tingsrätten informerar kända borgenärer och meddelar i Post- och Inrikes Tidningar att ett bevakningsförfarande inleds.
När kan du få betalt i en konkurs?
Pengarna i konkursen ska i första hand användas till att betala konkursförvaltaren och konkursboets kostnader.
Finns pengar kvar när kostnaderna i konkursen har betalats, beslutar tingsrätten hur de ska fördelas mellan borgenärerna. Vilka som ska få betalt och hur mycket var och en får står i konkursförvaltarens utdelningsförslag. Det är förvaltaren som betalar ut pengarna.
Vill du veta mer om vad som händer när någon har gått i konkurs, hittar du information på Sveriges Domstolars webbplats.
När kan du få betalt i en rekonstruktion?
När ett företag är i rekonstruktion ska rekonstruktören undersöka om företaget kan komma ur sina ekonomiska problem och i så fall på vilket sätt. Arbetet sker tillsammans med företagsledningen. Rekonstruktören ska också hjälpa företagsledningen att göra en rekonstruktionsplan. I planen beskrivs hur företaget ska komma till rätta med sina ekonomiska svårigheter och fortsätta sin verksamhet. Planen kan även innehålla en skulduppgörelse. Då kan du och de andra borgenärerna få helt eller delvis betalt. Rekonstruktionsplanen kan också innebära att villkoren för dina krav ändras, till exempel tid för betalning eller ränta.
Företaget kan begära att det sker en förhandling i tingsrätten om rekonstruktionsplanen. Då ska du och de andra parterna rösta om planen. Därefter ska tingsrätten bestämma om den ska fastställas.
Du hittar mer information om vad som händer vid en företagsrekonstruktion på Sveriges Domstolars webbplats.
Stöd för dig som inte får betalt
Du som är privatperson eller företagare kan i värsta fall få egna betalningsproblem om du inte får betalt från någon som är skyldig dig pengar. Om du är orolig för din ekonomi finns tips och stöd på vår webbplats.