Kronofogden står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt av våra besökare ska kunna uppfatta, hantera och förstå innehållet på webbplatsen.
Vi beskriver både på en övergripande och mer detaljerad nivå hur kronofogden.se inklusive Auktionstorget, Nätauktionssajten och våra e-tjänster uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Redogörelsen beskriver även eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Webbplatsen kronofogden.se inklusive Auktionstorget och Nätauktionssajten offentliggjordes före den 23 september 2018.
Kronofogden har även ett antal e-tjänster, som offentliggjordes efter den 23 september 2018.
Webbplatsen är delvis tillgänglig
Den här webbplatsen är delvis förenlig med nivå AA enligt standarden för riktlinjerna i webbdirektivet. Webbplatsen inklusive Auktionstorget och Nätauktionssajten offentliggjordes före den 23 september 2018. E-tjänsterna offentliggjordes efter den 23 september.
- Alt-texter beskriver inte alltid bilden eller bildens syfte. WCAG-kriteriet 1.1.1.
- Sidor och funktioner beskrivs inte alltid konsekvent i länkar, hänvisningar och rubriker. WCAG-kriteriet 3.2.4.
- Webbplatsen har delvis långa texter och djup struktur. WCAG-kriteriet 3.2.3, riktlinje 62.
- Vi är inte alltid konsekventa när vi använder ord och termer i texter, navigation och funktioner. Riktlinje 65.
- Benämning av funktioner, format på datum och sifferformat är ibland inkonsekvent. WCAG-kriteriet 3.2.4, riktlinje 66.
- Alla pdf-filer är inte tillgängliga, exempelvis kan titel, rubriker och alt-texter till bilder saknas. Dessutom är dokument är inte alltid uppmärkta med korrekt rubrikstruktur, flödar inte alltid om på mindre skärmar och saknar etiketter. Det gäller bland annat WCAG-kriterierna 1.1.1, 1.3.1, 1.4.10, 2.4.2 och 2.4.6.
- Klickytor är inte alltid tillräckligt stora eller har inkonsekvent visuell design. Riktlinje 60.
- Webbplatsen bygger på äldre teknik från 2011, därför lever den inte tekniskt fullt upp till standarden för riktlinjerna i webbdirektivet. Flera olika riktlinjer.
E-tjänster
Följande innehåll är inte tillgängligt:
- De interaktiva elementen är inte alltid placerade i en ordning som följer sekvenser och relationer inom innehållet. WCAG-kriteriet 2.4.3.
- Mobila enheter: För dig som använder skärmläsare i mobilen kan det i vissa fall vara svårt att använda mobilmenyn. WCAG-kriteriet 2.4.3.
- I våra formulär finns felhantering, men den är inte alltid är tydlig. WCAG-kriteriet 3.3.1.
- Textbeskrivningar fattas i vissa fall för att identifiera obligatoriska fält som inte har fyllts i. WCAG-kriteriet 3.3.1.
- Textbeskrivning fattas i vissa fall när användarinmatningen faller utanför inmatningen eller de erforderliga formaten. WCAG-kriteriet 3.3.1.
- Om radioknappar, som finns på sidan väljs, så fattas i vissa fall information om att sidan förändras om det tillkommer ett formulärfält. WCAG-kriteriet 3.2.2.
- Efter en tids inaktivitet så visas ett meddelande om att användaren kommer att loggas ut inom en kort tid. Tiden räknas kontinuerligt ned. På en Android enhet läser skärmläsaren ”Varningsdialogruta” kontinuerligt i cirka en minut utan att läsa upp själva informationen som finns i dialogfönstret. Användare med skärmläsare kan ha svårt att förstå vad som menas med detta beteende. WCAG-kriteriet 2.2.6.
Hur åtgärdar vi bristerna?
Vi arbetar löpande med tillgänglighet i vår digitala utveckling genom:
- mer formaliserade rutiner och arbetssätt
- kravställning för WCAG
- checklistor och stöd som underlättar för dagligt arbete och utvecklingsinitiativ
- kompetenshöjande insatser.
Genom mer formaliserade rutiner och arbetssätt ökar vi vår kundcentrerade utveckling med fokus på användarupplevelse och tillgänglighet. Vi involverar kunder i högre grad genom bland annat djupintervjuer inom ramen för vårt kundmöte. Målet är att nå en sammanhängande och tillgänglig upplevelse för alla våra kunder.
Oskäligt betungande anpassning
Vi åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll:
- Pdf-dokument är inte tillgänglighetsanpassade, vilket kan orsaka problem vid uppläsning. Vi hinner inte åtgärda dokumenten innan den 23 september 2020. Vi arbetar med att åtgärda pdf-dokument som är publicerade efter den 23 september 2018 samt dokument som behövs för väsentliga administrativa uppgifter.
- Alla resterande exempel då det inte är försvarbart varken resursmässigt eller ekonomisk, eftersom vi arbetar med att ta fram en helt ny webbplats som kommer att svara upp mot lagkraven både tekniskt, pedagogiskt och språkligt.
Innehåll som inte omfattas av lagen
Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 9 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
- Undertexter saknas på vissa filmer publicerade före den 23 september 2020.
- Syntolkning saknas på filmer publicerade före 23 september 2020.
- Textversioner av äldre ljudupptagningar publicerade före den 23 september 2020.
Om du inte kan använda delar av sajten
Om du behöver information från kronofogden.se i något annat format, till exempel stor text, lättläst, ljudinspelning eller punktskrift, kan du mejla webbredaktionen eller ringa till kundservice.
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, mejla eller ring till oss.
Digg har ansvar för tillsynen
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har ansvar för tillsyn av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta myndigheten och påtala det.
Om du vill veta mer om tillgänglighet kan du ta läsa om vad som gäller på offentliga webbplatser och digitala plattformar på Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
Redogörelsen uppdaterades senast den 2020-11-19.