B: Vad är det du har köpt i de här Louis Vuitton-påsarna? Vad är det för någonting?
Kvinna: Det får du fråga henne för det är inte jag som har köpt dem.
B: Okej.
Kvinna: Ja, så det är absolut inte mitt.
B: Men det är ju köpt med ditt kort.
Kvinna: Nä, det är det inte alls. Om du tittar på kvittot…
B: Kvittot står det ditt kort på.
Kvinna: Nej, det är betalt med kontanter så det är det inte.
L: Okej, ditt namn är på kvittot
B: Det är inte roligt om han väntar på oss där, bärgaren, så vi kör med detsamma. Jag ska ta larmet bara.
L: De som håller sig undan och försöker att undvika att betala på alla möjliga sätt. De är ju främst dem vi är ute efter.
And, if you don’t have any possibilities for payment today we are going to have to seize your car for the value that this asset has.
Programledare: Tänk att du som brottsoffer blivit av med stora belopp under tiden som du hör att gärningsmannen åker runt i dyra bilar och handlar lyxvaror. Eller att alla vi skattebetalare vet att det finns de som inte följer någon annan lag än sin egen.
Det finns grupper som jobbar dygnet runt för att komma åt de personerna. Under en natt i Malmö följer vi medarbetade ur den specialgrupp som kallas Specialverkställigheten vid Kronofogden, som har ett särskilt uppdrag att arbeta mot den organiserade brottsligheten.
Det finns skulder som aldrig blir betalda trots att den som är skyldig pengar lever i överflöd. Det kan till exempel vara Skatteskulder, underhållsbidrag som inte betalats, kreditkortsskulder eller skadestånd till brottsoffer. Trots påminnelser, inkasso och till slut Kronofogden förblir skulderna obetalda. Den som är skyldig pengar vill inte betala och när kronofogden kopplas in ser de till att dölja sina tillgångar väl. På pappret ser det ut som att de inte har några pengar alls. Ändå kan de köra runt i fina bilar, åka på dyra resor och shoppa lyxvaror.
För att de här personerna ska betala sina skulder krävs extraordinära åtgärder där flera myndigheter samverkar för att tillsammans komma åt de här tillgångarna.
I de här avsnittet kommer du träffa L och B under en natt i Malmö, där de tillsammans med tull och polis slår till mot brottligheten.
Du lyssnar på Skuldpodden och det här är en podd från Kronofogden och det du kommer att höra i det här avsnittet är verkliga människor som L och B möter.
Jag som pratar heter Max Landergård.
De har tagit ett skift på den svenska sidan av Öresundsbron. Här står de ofta öga mot öga med den organiserade brottsligheten, men också med helt vanliga människor som det gått snett för och som nu har skulder som måste betalas.
Insatsen som kommer pågå fram till fyra på morgonen tar sin början på Kronofogdens kontor i Malmö där L och B samlar in underrättelser som de får löpande från polis och tull.
B: Det vi jobbar på är specialindrivningen.
L: Det går ut på en rad olika grejer. Vi jobbar mycket med myndighetssamverkan och interimistiska beslut, som är snabba beslut från Tingsrätt eller andra domstolar som vi behöver verkställa till exempel Skatteverket eller Tullverket. Vi jobbar väldigt riktat tillsammans med övriga myndigheter. Det är en stor del av vårt arbete.
Programledare: Hur kan ett snabbt beslut från Tingsrätten se ut för någon som är lite okunnig, alltså jag till exempel…? Berätta lite om hur det kan se ut.
B: Om vi tar ett snabbt beslut från Tingsrätten till exempel så brukar åklagaren flagga för att det kommer ett beslut som vi ska förbereda. Vi får in det i vårt system och då ska vi helt enkelt påbörja tillgångsundersökning på personen det avser. Då innebär att vi skickar bankförfrågningar och letar tillgångar helt enkelt om man ska uttrycka det milt.
Programledare: Kronofogden är med på de här samverkansinsatserna för att driva in skulder och hitta tillgångar som de annars aldrig hittar.
Det som de hittar går till att betala av skulder. Skulder som ofta måste drivas in på det här sättet är skadestånd till brottsoffer.
Så ni är liksom insatsstyrkans motsvarighet på Kronofogden?
B: Det kan man faktiskt säga.
L: Faktiskt inte helt långt ifrån.
B: Sen har vi ju även beslut från Skatteverket. Betalningssäkringar. De är också intermistiska. De ska handläggas skyndsamt. Och även där är det underrättelse till den det gäller. De vet ju inte om att vi skickar bankförfrågningar och att vi då säkrar pengar på deras konto. Så det är också skyndsamma beslut.
Jag trivs jättebra. Jag älskar mitt jobb. Det är intressanta arbetsuppgifter. Det är så olika. Ingenting är sig likt från en dag till en annan. Sedan spelar ju kollegorna också stor roll. Jag har haft jättebra kollegor genom åren och har fortfarande bra kollegor.
Programledare: Hur ser rollfördelningen ut här mellan polisen… Tullverket är väl med ibland också och Kronofogden? Kan ni berätta hur det operativt ser ut på plats?
B: Tullverket har ju, som jag förstår det, helt andra befogenheter än polisen att göra husrannsakan i bilar till exempel. Polisen måste ju ha ett beslut om de ska göra husrannsakan.
Den fördelningen har de sinsemellan, men vi är ju där på plats för att hitta till exempel tillgångar som de stoppar. Och Tullverket är ju också ute på bron såklart. De brukar också ringa till oss när de har något intressant som de har tagit in. Och de kollar hela bilen. De scannar hela bilen på det dem vill ha. Och har de tillgångar så ringer de till oss. Då är vi där också på plats.
Programledare: Den här typen av riktade insatser har intensifierats sedan Kronofogden för tre år sedan fick extra pengar öronmärkta för brottsbekämpning. Insatserna sker flera gånger i veckan runt om i landet. Det kan vara trafikkontroller vid gränsen, i krogmiljö, på flygplatser eller andra miljöer där personer vistas som inte har betalat sina skulder trots att de uppvisar en livsstil som tyder på att pengar finns. L och B har varit ute varje helg den sista tiden för att hitta tillgångar som är dolda i vanliga sökningar.
Man säger ”tillgångar”, men de tittar väl också efter illegala varor?
B: Först och främst letar ju tullen med sitt lagstöd. Sedan frågar de oss: ”Vi har stoppat den här killen.” Jag säger till dem: ”Ge mig personnummer” och så slår jag upp personen. ”Han har skulder”, säger jag till dem. ”Kolla om det finns pengar eller om han har någon klocka på sig. Eller guld.” Sedan kommer vi dit och utmäter dem på plats. Bilen är också viktig såklart. Är bilen fin och har ett utmätningsbart värde kan vi utmäta den också.
Programledare: Hur tycker du att samverkan funkar – från ditt perspektiv som tjänsteutövande Kronofogdetjänsteman?
L: Jag tycker att det fungerar bra ur flera aspekter mot ett förbättrat samhälle. Vi lär oss av varandra och utvecklas som myndigheter tillsammans. Det är så viktigt för oss. Innan har det varit lite att varje myndighet har varit för sig, men om man jobbar tillsammans så får man ett bättre resultat i samhället. Oavsett om det är att motverka kriminalitet eller att hjälpa folk.
Jag tror också att när vi jobbar ihop så kan vi pressa uppåt också för att myndigheter styrs ju trots allt av politiken. De bestämmer vilken budget och hur mycket personal man kan få. Och allt det spelar ju roll och det kan leda till lagändringar, i form av förbättringar. Samverkan är mycket mer än bara en insats vid ett visst tillfälle. Det ger ringar på vattnet för annat.
Vi kanske stöter på grejer som är kopplade till penningtvättbrott eller liknande som polisen kanske inte hade kunnat se om det inte vore för vår utredning. Vi kan ju hjälpa varandra på så många andra sätt än att bara samverka där och då som en insats.
Programledare: Och det som utmäts kan vara dyra kläder, att man har pengar i plånboken eller kör en bil som Kronofogden kan utmäta och sälja på auktion så att skulden betalas. I andra änden finns någon som vill ha betalt. Genom samverkan kan till exempel skadestånd äntligen nå brottsoffer eller skatteskulder betalas.
L: De som håller sig undan och försöker att undvika att betala på alla möjliga sätt, det är ju främst de vi är ute efter. De har satt i system att, oavsett vilken skuld det är, må de vara bilmålvakter eller bedragare, fortsätter att leva det lyxlivet där de bedrar människor.. Men det syns inte i systemen och då är vår enda chans att träffa dem i ”heta stolen” med tillgångarna på sig. Annars har vi kanske inte den möjligheten. Och det är ytterligare en aspekt av samverkan som styrker att det behövs.
B: Samverkan är a och o. Det har visat sig vara väldigt framgångsrikt.
L: Vi måste bestämma var vi ska äta. Något snabbt.
B: Jag vet inte. Jag tänker på vägen finns en kebab, ett kebabställe.
L: Ja, för vi hinner inte till Svågertorp så vi tar något snabbt.
B: Vi tar något riktigt malmöitiskt.
L: Malmöitiskt ja: Kebab
L och B: Eller falafel.
L: Yes
Programledare: I början av kvällen är det väldigt lugnt på bron. Men så plötsligt kommer ett anrop. L och B springer mot bilarna och sätter av mot tullen. De har hittat något.
B: Var låg pengarna? Vems är den?
Tulltjänsteman: Det var hennes körkort som låg i den.
De femhundringarna låg i börsen där…
B: Perfekt.
Programledare: Och det visar sig vara en jackpot.
L: B – kan du kolla om hennes kort slutar på de tre sista? Kommer ni åt polisens notiser där?
Tulltjänsteman: Ja
L: Ska jag värdera den snabbt och kolla om det är värt att 6-12:a den överhuvudtaget?
B: Det kan jag tänka mig – men jag skriver beslutet så länge.
Programledare: Kvinnan som tullen har stoppat är skyldig över 2 miljoner kronor till olika borgenärer som tagit hjälp av Kronofogden för att driva in sin skuld. Nu sitter kvinnan i en cell som tullen placerat henne i. Bilen som står parkerad i tullens garage är fylld med lyxvaror som nu dukats fram på bordet intill och ska värderas av L och B. L öppnar tanklocket på BMW:n.
L: Det har hänt faktiskt att man har hittat kontanter i tanklock så det vore inte första gången. Det kan vara ett bra alternativ att kolla.
Programledare: Ett par solglasögon för samma pris som för en vinterjacka, en magväska som är lika dyr som en mindre skönhetsoperation och smycken som skulle kunna få vilken primadonna som helst att höja på ögonbrynen. Samtidigt slår L och B i sina register och ser att kvinnan går på bidrag.
B: Tjena!
Tulltjänsteman: Det är några som vill prata med dig här först...
B: Jag är från Kronofogden. Min kollega…
L: Hej! L.
B: Du har lite skulder hos oss.
Kvinna: Ja.
B: Och jag ser att du har köpt lite grejer.
Kvinna: Det är inte jag som har köpt grejerna
B: Okej. De finns i alla fall i din besittning. Och så har du pengar som var i din plånbok så de kommer jag att utmäta för dina skulder.
Kvinna Okej.
B: Vad är det du har köpt i de här Louis Vuitton-påsarna? Vad är det för någonting?
Kvinna: Det får du fråga henne för det är inte jag som har köpt dem.
B: Okej.
Kvinna: Ja, så det är absolut inte mitt.
B: Men det är ju köpt med ditt kort.
Kvinna: Nä, det är det inte alls det. Om du tittar på kvittot…
B: Kvittot står det ditt kort på.
Kvinna: Nej, det är betalt med kontanter så det är det inte.
Programledare: Tullen stoppade kvinnan och sökte igenom hennes bil. De fann inget olagligt, men däremot såg de alla påsarna från Louis Vuitton och en tullinspektör kontaktade då L och B för att kontrollera om hon hade skulder.
L: Okej, ditt namn är på kvittot.
Kvinna: På vilket kvitto?
B: Det är långt kvitto.
L: Louis Vuitton-kvittot.
Kvinna: Ja, det vet jag inte. Men det är absolut inte mina grejer i alla fall. Sen har jag en utmätning. Ni har precis varit hos mig.
B: Jag vet. Vi har sett det.
Kvinna: Det är en skuldsanering inledd.
L: Om skuldsanering hade varit inledd hade vi inte gjort någon utmätning. Skuldsanering är en annan grej.
B: Det finns ingen uppgift om att vi inlett en skuldsanering.
Kvinna: Jag har fått mejl och jag fick även pengar tillbaka från er i fredags. 5747 kronor.
Programledare: Kvinnan som sitter i cellen hävdar att hon har beneficium och att en skuldsanering är inledd. För att driva in skulder har Kronofogden stora befogenheter. Om du har en obetald skuld kan de ta det som behövs för att skulden ska bli betald. Men Kronofogden får inte ta allt. Den skuldsatte har alltid rätt att behålla tillräckligt för att kunna betala de mest nödvändiga utgifterna som mat och hyra. Och det är vad beneficium innebär.
B: Jag kommer att skriva ett beslut och komma tillbaka till dig.
Kvinna: Får jag lov att kissa bara.
Programledare: Kvinnan visade sig ha över 2 miljoner kronor i skulder. Hon är arbetslös och får statliga bidrag. Hon menar att det är hennes väninna som köpt alla saker och att de betalats kontant. Det står dock tydligt på kvittot att hon har betalat med ett bankkort som tillhör henne själv och L och B kan därför stoppa köpfesten och utmäta alla saker som köpts. Dessutom utmäter de kontakter och en väska som efter en snabb googling visat sig har sålts för över 7 000 kronor på ett auktionshus i Stockholm.
B: Ska vi ta hans personnummer? Annika, kan du ta hans personnummer, sen?
Programledare: Natten har lagt sig över Malmö. Antalet ärenden som kommer in till L och B från tull och polis ökar stadigt. L berättar om en kollega som utmätt en dyr klocka från en man. När polisen stoppade hans bil hade mannen klockan på sig, men när Kronofogden kom fram till bilen hade mannens kompis trätt på sig armbandsuret. Tack vara polisens observation kunde Kronofogden utmäta klockan som var värd nästan 1 miljon kronor.
En del av de människor som L och B stoppar väljer att betala sin skuld på plats när de ser att de annars får ta bussen hem om Kronofogden skulle ta bilen och på något sätt lyckas de då få fram pengarna.
L: Men det är väl han?
B: 77.
L: Ja, det är det. Ha!
Programledare: Med polisens hjälp träffar L och B en annan man med skulder.
Polistjänsteman: 4 53 32.
L: Ser du när du klickar på bilen? Ibland brukar ni kunna få mer information om kreditgrejer. Kreditköp står: Nej. Leasat står: Nej.
Polistjänsteman: Jag ser inget att det är kreditköp. Det hade stått i så fall.
L: Okej.
B: Men, utmät den.
L: Ja.
Programledare: Tillsammans har myndigheterna en bred verktygslåda och kan upptäcka tillgångarna och få information som de annars inte hade fått på egen hand. Effekten är att det blir svårare för kriminella att skryta med sin livsstil genom att visa upp sina dyra saker. De kriminella riskerar att bli av med dem. Och dessutom ser Kronofogden till att brottsoffren får tillbaks sina pengar.
L: Vi ska prata med honom. Yes. Yes.
B: Tror du han vet vad som väntar?
L: No.
Programledare: Mannen har själv inga pengar han kan betala med.
L: Hej! L heter jag och kommer från Kronofogden.
Överskuldsatt man: Hej!
B: Hej!
L: Du har ju lite skulder hos oss. Det är ungefär 39 600 kronor det rör sig om. Hur ser det ut för dig med betalningsmöjligheter i dag?
Överskuldsatt man: Sorry I don’t speak Swedish.
L: Sorry. Yeah, of course.
Överskuldsatt man: I understand what you say but…
Programledare: Och därför måste de utmäta bilen från mannen.
L: Because the thing is as long as the debt is with us we are obliged to collect, right?
Överskuldsatt man: Cover the debt, yeah.
L: And, if you don’t have any possibilities for payment today we are going to have to seize your car for the value that this asset has.
Programledare: Det börjar skymma och bli kallt. Nattbussarnas turtäthet börjar glesna och mannen som stoppats har fyllt bakluckan med sina tillhörigheter. L och B fattar ett beslut. De kommer att skjutsa mannen till området där han bor. En bärgare ska möta upp vid en bensinstation där mannen blir avsläppt och sedan frakta bilen till Kronofogdens garage för utmätta fordon. Men de ser ett problem. Mannen bor i ett utsatt område med mycket rörelse och oroligheter. Risken för att bli utsatt för hot och våld har precis ökat.
L: Så vi kommer att packa ihop, köra efter dem till Rosengård. Sedan kommer bärgaren möta oss där och sen kommer bärgaren köra iväg till vårt…
B: Jag tror vi kör snabbt. Så att han inte väntar där. Ja, ni fattar. Det är ett riskområde.
L: Jag vet, det är inte rätt område att stå och vänta.
B: Det är inte roligt om han väntar på oss där, bärgaren, så vi kör med detsamma. Jag ska ta larmet bara.
Programledare: Allt går lugnt till. Mannen som får skjuts av L och B tackar dem innan han bär med sig sina tillhörigheter från bakluckan. Det gryr över Malmö. Taxifiken ställer fram sina frukostmenyer under tiden L och B tömmer bilen de utmätt och säkerställer att allt bokförs.
Det är rätt många bilar här inne. Har ni mätt ut allihop?
L: Yes. Det är någon form av åtgärd, må det vara utmätning eller någon typ av säkerhetsåtgärd. Det är våra bilar i alla fall. Och vissa kanske har pågående ärende som gör att de inte går att sälja just nu. Då får vi ha dem här så länge.
Programledare: Jag tyckte lite synd om den där killen.
L: Ja, han var ju i alla fall väldigt samarbetsvillig och förstod varför vi behövde utmäta bilen. Vi förklarade alternativen för honom, vad han kan göra. Han var mottaglig för diskussion och var väldigt förstående. Det underlättar väldigt mycket, både för vårt arbete och för att han ska ta del av informationen som är nödvändig för honom för att gå vidare. Som sagt, kan han reglera skulden eller få sökande att dra tillbaka skulderna för att han till exempel får en avbetalningsplan med dem så har han en mindre andel statliga skulder. Då kanske han har möjlighet att betala dem och då får han ju tillbaka bilen. Han har alltid möjlighet att reglera tills vi har sålt. Vi kommer inte att sälja den i morgon. Han har tid. Vi var väldigt informativa om hans alternativ. Det är viktigt.
Programledare: Så om han reglerar skulden så kan han få tillbaks bilen?
L: Alldeles riktigt.
Programledare: Är det inte svårt att förhålla sig professionell när man träffar alla de här personliga livsödena? Det är en personlig tragedi och det är synd om dem. Hur gör du för att fortsätta vara professionell?
L: Alltså, det är viktigt, tycker jag, att både vara mottaglig så att man hör vad de säger, och att göra klart för dem, informativt, dels vad vi har en skyldighet att göra, dels vilka alternativ de har för att lösa situationen. Ibland är det inte mottagligt där i stunden, men sen i morgon när de har hunnit smälta situationen är de kanske mer mottagliga. Kanske ringer de en sökande eller lyckas få låna pengar av sin familj eller någon annan. Sedan är det såklart olika beroende på skuldens storlek, vilka förutsättningar man har. Man kanske inte har familj här. Därför är det viktigt för oss att ge dem helhetsperspektivet av vilka alternativa lösningar de har. Det är också viktigt att vara väldigt tydlig med att det till exempel inte hjälper att betala en del av skulden eller vad bilen anses vara värd för att få tillbaka den. Man förklarar steg för steg. Men såklart. Tragedier finns ju på alla plan.
B: Alltså, kvällen började väldigt lugnt, som vi varit inne på. Jag är ändå glad att vi fick den utmätningen som Tullverket var inblandad i. Och även nu med polisen på slutet. Båda myndigheterna var involverade. Det tycker jag var toppen. Då fick ni se båda sidor. Hur tullen jobbar och hur polisen jobbar.
Han kommer nog lösa skulden förmodligen.
L: Ja, hoppas för hans skull också att han gör det. Det kändes lite som det.
Programledare: Du har lyssnat på Skuldpodden, en podd från Kronofogden. Vill du veta mer om Kronofogdens arbete? Gå gärna in och läs på kronofogden.se. Och du har väl inte missat att det finns fler avsnitt i samma serie av Skuldpodden? Skuldpodden produceras av Storstad på uppdrag av Kronofogden. Tack för att du har lyssnat!
Finns där poddar finns
Lyssna på Skuldpoddens olika avsnitt via länken nedan eller sök efter Skuldpodden i den spelare som du brukar lyssna i.