Pressmeddelande

Lyckad gemensam insats mot kriminell ekonomi

Närmare 41 miljoner kronor blev resultatet av fem dagars samverkan mot den organiserade brottsligheten i Helsingborg. Kronofogden utmätte tillgångar till ett värde av 3,5 miljoner kronor, bland annat 46 bilar.

Under fem dagar har 14 myndigheter tillsammans kraftsamlat i ett större samarbete riktat mot den organiserade brottsligheten i Helsingborg. Samarbetet kallas Operation Klöver, och genomförs för fjärde året i rad. Avsikten är att inrikta sig mot den kriminella ekonomin genom en rad olika insatser.

En stor del är narkotikabeslag

När insatserna summerades på fredagen slutade det preliminära resultatet på 40 841 344 kronor. I summan ingår böter, viten, förelägganden, sanktionsavgifter, samhällsnytta, återkrav, gatuvärde, stoppade utbetalningar, utmätningar, företagsbot, förbud och övriga kostnader att vidta åtgärder. En stor del av summan kommer från narkotikabeslag.

Kronofogden utmätte flera fordon

Kronofogden har utmätt tillgångar till ett värde av 3,5 miljoner kronor. I den summan ingår bland annat 46 utmätta fordon, kontanter, verktyg, klockor, golfklubbor och en truck.

– Det här är ett fantastiskt bra resultat, som vi inte hade kunnat åstadkomma utan att samverka med de andra aktörerna. De tillgångar vi har utmätt kommer nu att gå till skulder till bland annat brottsoffer och till samhället. Genom det här arbetet kommer vi åt tillgångar som inte syns i några register. Vi når de som kan betala men inte vill, säger Katarina Erman, Kronofogden.

Polisen ledde insatsen

Polismyndigheten hade den operativa ledningen och bistod andra myndigheter i tio olika operationsben: i hamnen, i felaktigt utnyttjande av bidragssystemet, i tre olika delar av osund konkurrens, kring yrkestrafiken, kring rörliga trafikkontroller, kring andra tillsynsärenden mot näringslivet kvällstid och taxibranschen.

– Operationen är mycket lyckad utifrån många aspekter. Genom Operation Klöver har myndigheter som ingått kommit långt i samverkan, säger Polismyndighetens operationsledare Cristofer Velden.

Aktörer som ingår i Klöver 4

I Klöver 4 ingår Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen Skåne, Migrationsverket, Tullverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogden, Transportstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Helsingborgs stad, Räddningstjänsten Skåne Nordväst, Polismyndigheten, Kustbevakningen samt Jämställdhetsmyndigheten.

Läs mer om insatsen på Polisens webbplats:

Bredsida mot kriminella sektorn i Helsingborg | Polismyndigheten


Vill du ha mer information – kontakta Kronofogdens presstjänst.