Dyrare mat, el och ökade boendekostnader på grund av högre räntor och hyreshöjningar påverkar allt fler.
Små skulder växer sig stora
En tredjedel av skulderna som kommer till oss är på drygt 800 kronor. På kort tid växer skulden till omkring 2 000 kronor när alla avgifter och räntor läggs på.
– Det tuffa ekonomiska läget gör att många skuldsätter sig, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden. Du kanske tycker att några hundralappar inte är en så stor skuld, men små skulder blir fort stora när de kommer till oss.
Dessutom har blancolånen, lån utan säkerhet, ökat mycket de senaste åren.
1 av 1 000 som tar lån från en storbank hamnar hos Kronofogden.
1 av 40 som tar lån från konsumentkreditinstitut hamnar hos Kronofogden.
– Vi vill varna för att låna till onödig konsumtion av konsumentkreditinstituten. Vi ser en stor ökning mellan 2022 och 2023 av blancolånen, säger Davor Vuleta. På ett år ökade antalet krav från 40 000 till 57 000. Det totala skuldbeloppet för dessa krav ökade från 9,5 till 14 miljarder kronor.
Semestern då?
På semestern vill de flesta gärna unna sig lite extra, trots att många kan ha svårt att få ekonomin att gå ihop. Det är ju ändå semester.
Det mesta kostar – så gör en plan om vad du vill göra och se vad dina pengar räcker till. Här är våra råd.
Tips 1
Tänk efter en extra gång om du ska köpa och betala senare, till exempel en resa eller något annat som kostar lite mera. Har du pengar efter semestern, om du inte har det nu?
Tips 2
Tänker du finansiera din semester genom avbetalning? Ta först reda på:
– Fundera på om det verkligen är så billigt när allt är betalt, säger Davor Vuleta.
Tips 3
Har du funderat på att hemestra? Ta reda på vad som är på gång. Många kommuner erbjuder gratis aktiviteter, exempelvis stadsvandringar, utomhusbio eller när det är gratis inträde till museum.
– Vi vet att många inte kan betala allt de köper på sin semester. Vi räknar med att få in 1,5 miljoner obetalda krav baserat på tidigare års siffror, säger Davor Vuleta.