Hjälp oss att förbättra webbplatsen – svara på vår enkät!

Ja, tack Nej, tack

”Vi är inte där för att förstöra”

Siktet var inställt: fortsätta verka för samhällets bästa. Vid sidan av juridikstudierna jobbade Tore inom Kriminalvården. Kronofogden och rollen som beredningsjurist kändes som ett naturligt steg vidare.

Tore, beredningsjurist på Verkställighetsavdelningen.

Jobbet som beredningsjurist lockade främst på grund av Kronofogdens uppdrag.

– Jag hyser mycket respekt och ödmjukhet inför uppdraget att göra samhället till en tryggare och bättre plats, säger Tore.

Han såg fram emot ett arbete där han verkligen kan göra skillnad i människors liv. Men även juridiken i praktiken har varit överraskande givande.

– När jag pluggade på juristprogrammet var inte sakrätten och utsökningsrätten mina favoriter. Jag blev positivt överraskad, det är mycket roligare i praktiken. Det är varierande här, det kan vara allt från en kaktus till ett skepp som ska utmätas, säger Tore.

Att vara beredningsjurist handlar mycket om just sakrätt och juridiken i utsökningsbalken. Tore fattar beslut och skriver yttranden men jobbar även nära erfarna jurister när det gäller svårare juridiska avvägningar.

Erfarenheter som kriminalvårdare

Kronofogdens opartiska roll mellan den som ska betala och den som ska ha betalt är viktig.

– Vi har ett förtroende och ansvar från staten och medborgarna att hjälpa dem som inte har fått betalt. Samtidigt ska vi se till att den som har problem att betala får rätt vägledning mot ett liv fritt från skulder.

Att möta människor i utsatta situationer tillhör jobbet. Här har Tore värdefulla erfarenheter från Kriminalvården. På samma sätt som Kronofogden inte företräder någon part – men samtidigt kan vägleda parterna genom processen – företrädde Tore inte heller någon part i rollen som kriminalvårdare.

– I bägge rollerna måste du ibland meddela svåra och negativa beslut. Min erfarenhet är att det uppskattats att vägleda kring vad personerna kan göra nu och vad beslutet konkret innebär för dem.

Medmänsklighet, professionalitet och opartiskhet

Jobbet kan innebära svåra avvägningar och Tore pratar om vikten av att upprätthålla balansen mellan medmänsklighet, professionalitet och opartiskhet.

– Jag måste vara tydlig i rollen som företrädare för myndigheten samtidigt som jag kan visa förståelse för personens utsatta position.

– Jag är stolt över jobbet jag har. Det är tuffa ingripande som vi måste göra i folks liv och då är det viktigt att vi finns där med rätt hjälp. Vi är inte där för att förstöra.

Billiga och väldoftande matlådor

Förutom ett meningsfullt uppdrag gör de flexibla arbetsformerna att Tore trivs på jobbet.

– Vissa dagar kan jag sluta tidigare och hinna med mer saker, för att jobba ikapp det en annan dag. Utan att känna mig stressad, säger han.

Flexibiliteten ger också utrymme för en aktiv fritid med plats för kompisar, träning och att vässa hantverket inom pastakonsten. Eller att skapa billiga matlådor efter säsong.

– Det är sällan jag följer ett givet recept. Mitt tips är att utgå från extraerbjudanden i butiken efter säsong och sedan bygga upp rätten utifrån proteinet.

På söndagarna sprider sig doften från Tores kök. Helst får en gryta puttra hela dagen med en boeuf bourguignon , gulasch eller Bolognese.

– När jag inte behöver reparera plånboken älskar jag att laga italienskt. Jag vågar säga att jag är riktigt vass på rätter som Pasta Puttanesca och Carbonara. Har också hittat på ”Nduja-Carbonara” som är riktigt gott! Söndagsmatlagning är en win-win i min bok! Jag får ett ljuvligt doftande hem plus matlådor för hela veckan.

Kort om Tore

Titel: beredningsjurist

Avdelning: Verkställighetsavdelningen

Bakgrund: Jur.kand. från Uppsala universitet. Utbytesstudier vid Queen´s University faculty of law Kanada. Har bland annat jobbat kriminalvårdare.