”I det här jobbet måste du vara ödmjuk, öppen och nyfiken”

En varierande och annorlunda juristroll. Så beskriver Sara rollen hon siktar på. Efter avslutad notarietjänstgöring är hon på väg in i jobbet som kronofogde via utbildningstiden som kronofogdeaspirant.

Efter notarietjänstgöring vid förvaltningsrätt och föredragande jurist vid domstolen, kändes det spännande att gå till en ny myndighet och en annan juridik. Sara sökte sig till Kronofogden och en tjänst som kronofogdeaspirant.
– Att vara kronofogde är en varierande juristroll och annorlunda. Vi agerar både mot parter och svarar på allmänhetens frågor. Jag kan sitta och fatta beslut och nästa minut vara rådgivare till kollegor ute i fältet, säger Sara.

Utbildning, handledning och tjänstgöring

Som kronofogdeaspirant går Sara en intern utbildning som är cirka ett år. Samtidigt handleds hon av mer erfarna kollegor och jobbar operativt en del av tiden.

– Jag får till exempel sitta med som åhörare eller protokollföra vid exekutiva auktioner. När jag är färdig kronofogde kommer jag själv hålla i exekutiva auktioner av bostadsrätter och fastigheter.

Sara tycker också att det är intressant att det är praktisk och operativ juridik, som berör enskilda medborgare.

– Det är en stor bredd på juridiken när man jobbar på Kronofogden. Jag har kollegor som har jobbat länge på myndigheten och de lär sig fortfarande nya saker.

Komplext men logiskt och verkligt

Sara jobbar mycket utifrån Utsökningsbalken. Hon beskriver utsökningsrätt som utmanande eftersom den är sammankopplad med så många områden. Du behöver civilrätt, fastighetsrätt, associationsrätt, avtalsrätt, förvaltningsrätt men du behöver även förstå offentlighet- och sekretesslagen, GDPR, och delar av brottsbalken.

– Det är komplext, men det är också logiskt. Det har med verkligheten att göra – egendomar, rättigheter och skyldigheter. Vi kan hantera en persons eller ett företags hela ekonomiska verklighet. Det ger en förståelse för hur hela samhället hänger ihop och myndighetens roll i det.

Vara någon att räkna med

Kronofogden finns på 32 orter i Sverige och det finns möjlighet att arbeta på distans en del av arbetstiden. Som medarbetare kan du ha kollegor på samma ort eller jobba i virtuella sektioner. Sara är för tillfället ensam jurist på orten där hon jobbar.

– Det finns alltid stöd att få från kollegor i sektionen digitalt, men även från kollegor på kontoret. Alla har stöttat mig under utbildningen – våra delgivare, handläggare, kronoinspektörer, beredningsjurister och kronofogdar.
Sara har fått tips på vad hon kan läsa, hur systemen fungerar och hur hon kan lära sig.

– Varje kronofogde har en gång varit aspirant och vet utmaningen, men alla kollegor har varit ny på myndigheten och förstår den känslan. Alla kollegor är verkligen någon att räkna med.

Ödmjuk, öppen och nyfiken

För att kunna söka Saras tjänst finns formella krav men det finns också andra förmågor som kan vara till nytta i arbetet.

– I det här jobbet måste du vara ödmjuk, öppen och nyfiken. Ödmjuk inför det man inte vet, beredd att lära sig nytt hela tiden, alltid se helheten och vara intresserad av utveckling.

I jobbet ingår att ibland möta personer som är besvikna, frustrerade eller uppgivna.

– Då gäller det kunna vara kommunikativ och balansera mellan att vara företrädare för myndigheten men också kunna möta vår serviceskyldighet och hjälpa personen att ta till vara sina intressen.

Nyttig erfarenhet

Sara vill tipsa de som är i början av karriären att vara nyfiken på olika arbetsplatser och rättsområden.

– Det är lätt att vara stressad under studierna, men jag tycker att man ska vara nyfiken. Om du vill veta hur det är att jobba på en arbetsplats, be att få komma på studiebesök. På Kronofogden får man en jättebra vidareutbildning och det finns alltid kunniga kollegor att resonera med.

Kort om Sara

Titel: Kronofogdeaspirant

Avdelning: Verkställighetsavdelningen