”Jag bidrar till ett mer ekonomiskt och socialt hållbart samhälle”

I större delen av sitt yrkesliv har Reza på olika sätt arbetat med socioekonomiskt utsatta områden, samverkansprojekt och kunskapshöjande insatser. Chefsrollen på Kronofogden gjorde att alla komponenter knöts ihop.

Reza, enhetschef förebyggande. Foto: Micke Lundström

Reza är chef för den verksamhet hos Kronofogden som arbetar med att identifiera, förebygga och motverka överskuldsättning i samhället. Hennes sektion identifierar viktiga skyddsfaktorer på området: allt ifrån en persons sociala nätverk och hälsa till inställningen till och kunskapen om privatekonomi.

”Ju mer du vet, desto bättre val kan du göra”

Insikterna används i många fall för att utbilda dem som genom sitt arbete möter människor som riskerar att hamna i svår skuldsättning, till exempel inom socialtjänst, kyrka och frivilligorganisationer

– Det kan finnas mycket skam och oro kring en privatekonomi i obalans. Ju mer fakta vi kan ge, desto mer medvetna val kan en person göra för att undvika överskuldsättning.

Verksamheten har särskilt fokus på barn och unga, men många informationsinsatser görs också för att öka kunskapen hos extra utsatta grupper: personer med utländsk bakgrund, ensamstående och brottsoffer.

– Vi anpassar åtgärderna till tendenser vi identifierar och de regeringsuppdrag vi får. Bland annat ska vi se till att socialtjänst och hyresvärdar i hela landet kan samverka framgångsrikt för att förebygga vräkningar – särskilt när barn är berörda.

”Vi bekämpar ekonomiskt våld”

En annan viktig del av det arbete Reza leder är att identifiera och bekämpa ekonomiskt våld – när någon begränsar en närståendes ekonomi. Framför allt är kvinnor drabbade, till exempel som när en man kontrollerar sin partners bank-ID så att hon behöver be om fickpengar.

– Vi är i full färd med att bygga ut informationen om vilket stöd Kronofogden kan ge vid ekonomiskt våld. Drabbade ska veta att det finns hjälp att få och hur man går till väga.

Virtuell verklighet med fast förankring

Reza leder ett virtuellt team: de 14 medarbetarna ses främst över Skype och sitter i Stockholm, Malmö, Göteborg och Karlstad. För att arbetet ska fungera på distans har teamet initierat gemensamma spelregler kring allt ifrån hur möteschatten ska användas till att kameran alltid ska vara på.

– Vi turas om att leda möten för att skapa delaktighet och dynamik. Dessutom har vi kritikerrundor där vi delar idéer inom projekt för att få kollegors inspel och nya perspektiv – konstruktiva samtal som bidrar till att leda oss gemensamt fram till våra mål.

”Välj jobb med omsorg så hamnar du rätt”

Reza trivs lika bra i dag som när hon började för snart två år sedan, och det är svårt att räkna antalet gånger hon lyfter kollegorna som snälla och hjälpsamma. Tiden hittills är lättare att sammanfatta:

– Välj jobb med omsorg, för det du gör ska kännas både meningsfullt och roligt. De delarna möts för mig här på Kronofogden, och dessutom är jag omgiven av ett fantastiskt gäng.

Kort om Reza

Titel: enhetschef

Avdelning: Förebyggandeenheten

Bakgrund: gymnasielärare i bild, media och historia. Bidragit till att bygga en ideell verksamhet och drivit samverkansprojekt mellan privat, offentlig och ideell sektor.