Innan Magnus började på Kronofogden jobbade han på Skatteverket.
– Jag var klar med att ha enbart skrivbordsjobb och ville träffa folk. Så när jag såg annonsen om aspirantutbildning sökte jag, säger Magnus.
Några år har passerat och Magnus arbetar med alla de inspektörsuppgifter som yrket kräver. Men i hans tjänsteuppdrag ingår även att sköta samverkan med andra myndigheter och kommuner på lokal nivå.
Såg ett behov och tog chansen
Samverkansuppdraget kom sig av att Magnus och hans kollegor såg att de behövde samverka mer med andra aktörer i närområdet.
– Vi upptäckte att många inte visste vad vi gör och samverkan över myndighetsgränserna skulle hjälpa oss alla att utföra våra olika uppdrag. Vi har ju alla olika lagstöd som vi kan dra nytta av, säger Magnus.
Sektionen fick en kontakt på kommunen och blev därigenom inbjudna på en stor insats som kommunen anordnade.
– Den insatsen skapade ringar på vattnet. Polisen fick upp ögonen för vårt arbete och vad vi kan bidra med i det brottsförebyggande arbetet. Nu blir vi medbjudna när de ska kolla trafiken eller göra olika insatser. Vi har även fått igång att deras aspiranter möter våra aspiranter vilket utvecklar inför framtiden. Jag ser det som marknadsföring – vi måste synas för att få till förändring, säger Magnus.
”Lära sig av kollegor är oerhört givande”
Magnus menar att han har och fortsätter utvecklas inom sin roll.
– Först och främst blir man aldrig fullärd här. Vi kan få vad som helst på vårt bord; allt från att hitta tillgångar och handräckningar, flytta bikupor till att riva hus. Inget ärende är det andra likt. Då är det tacksamt att få hjälp av kronofogdarna för att läsa på om de lagar som omgärdar ärendet, säger Magnus och fortsätter:
– Sen kan man alltid utvecklas genom utbildningar. Jag själv gick här om sisten en utbildning om näringsidkare. Man får inte heller glömma bort den viktiga interna samverkan – att lära sig av kollegorna är oerhört givande.
Kort om Magnus
Titel: Kronoinspektör
Avdelning: Verkställighetsavdelningen