”Livet är skört – då är det bra att vi finns”

Från myndighet till juristbyrå. Och tillbaka igen. När tjänsten som handläggare hos Kronofogden dök upp, kände Ida att det var dags att lämna byrålivet. Ett val som påverkat henne mycket. Nu vet hon att vem som helst kan bli överskuldsatt.

Ida, handläggare på skuldsaneringen.

Ida sticker inte under stol med att hon är en tävlingsmänniska. Fritiden ägnar hon bland annat åt fälttävlan, ridsportens tuffaste gren, och under studietiden hade hon siktet inställt på att jobba på juristbyrå. Tanken på att driva och vinna processer fick det att kittla till i magen.

– Åren på byrån var roliga och lärorika, men när jag fick barn kände jag att det var dags att göra något annat. Jag längtade efter ett jobb där jag gör skillnad, samtidigt som jag har tid för min familj och mitt intresse.

En andra chans

Valet föll på Kronofogden och nu är Ida inne på sitt nionde år på skuldsaneringssektionen. De senaste åren har hon jobbat med invändningar. Vid en skuldsanering avstår de som lånat ut att få fullt betalt, men med chans att få tillbaka en del. Det är inte alltid uppgörelsen gillas av alla.

– Invändningarna mot skuldsanering skiljer sig åt, men ganska ofta handlar det om personliga konflikter och separationer. Det kan till exempel vara en före detta partner som protesterar mot att exet ska få hjälp.

Andra gånger kommer invändningarna från myndigheter och inkassobolag. Då handlar det snarare om att de bedömer att personen bör kunna betala tillbaka skulden i sin helhet.

– Skuldsanering är en andra chans. När en invändning mot beviljad skuldsanering kommer in tittar jag på den, på bakgrunden och gör sedan en helhetsbedömning. Jag måste ta hänsyn både till den som är skuldsatt och till dem som lånat ut.

Öden som gör dig ödmjuk

Ida blir påverkad av olika människoöden varje dag. Sedan hon började på Kronofogden har hon blivit mer ödmjuk.

– Det finns så många anledningar och livsöden som är orsaken till att människor har blivit överskuldsatta. Innan jag började trodde jag nog mer att det var en viss typ av människor som fick skulder. Nu vet jag att det kan hända alla. Livet är skört. Då är det bra att vi finns.

Praktisk nytta. Varje dag

Rollen som handläggare är självständig och Ida har stor frihet att planera sitt eget arbete. Kombinationen av juridik och ekonomi passar henne bra, men allra mest gillar hon att göra nytta varje dag.

– I det här arbetet drivs jag inte av att vinna, utan av att göra skillnad. Varje dag fattar jag beslut som konkret påverkar andra. Besluten vi tar uppskattas inte alltid av alla, men jag vet vilken betydelse de har.

Kort om Ida

Titel: handläggare

Avdelning: Skuldsaneringsenheten

Bakgrund: magisterexamen i rättsvetenskap, Luleå tekniska universitet, samt fristående kurser i bland annat skatterätt. Har tidigare arbetat på Försäkringskassan och på en juristbyrå.