”Med stora krafter följer stort ansvar”

Ann-Chatrine och hennes medarbetare på verkställighetssektionen samarbetar nära med varandra för att se till att beslut och domar som fattas också genomförs i praktiken.

Ann-Chatrine, sektionschef i verkställigheten.

Att jobba med verkställighet innebär ett brett ansvarsområde, förklarar Ann-Chatrine. Det inkluderar allt från snabba flöden, kundmöten via telefonslinga, myndighetsbrevlåda och reception till komplexa utredningar både inne och ute på fältet.

– Det ställer krav på att vi är flexibla och kan bolla allt från service till svåra avhysningssituationer. Det är ett ansvarsfullt och givande arbete där personliga egenskaper spelar stor roll, säger Ann-Chatrine.

Laget före jaget

För att inte tappa något mellan stolarna är ett teambaserat förhållningssätt ett måste, menar Ann-Chatrine. I hennes roll som chef är det därför viktigt att ha ett tillitsbaserat förhållningssätt, där medarbetarnas olika kompetensområden står i fokus.

– VI har avstämningsmöten varje morgon. Då tittar vi på vad som behöver göras och vem som ska göra det. För mig som chef handlar det om att coacha och locka fram all den kompetens som finns hos medarbetarna – och samtidigt se till att vi fungerar som grupp, säger hon.

Viljan att göra skillnad är ett tema i Ann-Chatrines liv, till och med när arbetsdagen är över och hennes passion för serietidningar tar vid.

– Det är Rymdens hjältar och X-men som gäller. Jag samlar på serietidningar från 70-, 80- och en bit in på 90-talet. Det finns något som lockar med att vara superhjälte och kunna göra skillnad. Med stora krafter följer ett stort ansvar – och det är något jag lever efter.

Nytt men bekant arbete

Ann-Chatrine är ingen främling till Kronofogden efter att ha arbetat många år på Skatteverket. Att de båda myndigheterna delar värdegrund och bär ett stort samhällsansvar gjorde att hon aldrig tvekade på bytet av arbetsplats.

– För mig är samhällsansvaret jätteviktigt. Vi är en representant för staten – en stolt sådan – med allt vad det innebär. Den känslan vill jag bära med mig varje dag när jag går till och från jobbet.

Den allra första dagen på Kronofogden minns hon väldigt tydligt:

– Det var full fart och mycket att göra direkt. Men jag minns också hur engagerade och hjälpsamma medarbetarna var. Jag kände direkt att här kan vi bygga något bra tillsammans – och nu gör vi det.

Kort om Ann-Chatrine

Titel: sektionschef

Avdelning: Verkställighetsavdelningen

Bakgrund: Har bland annat jobbat som sektionschef, gruppledare och handläggare på Skatteverket. Är utbildad företagsekonom vid Uppsala universitet.