Hur pratar du pengar med dina barn?

Här får du enkla tips och filmer att titta på tillsammans med dina barn för att sätta igång samtal om ekonomi. Materialet lämpar sig också bra att använda i skolan, till exempel på ett föräldramöte i högstadiet.

Vårt föräldramaterial tas bort

Den 4 april 2023 tar vi bort innehållet Prata pengar med dina barn.

I skolan får eleverna värdefulla kunskaper, men det räcker inte. Barn och unga behöver även prata om pengar och ekonomi med sina föräldrar. Hur gör du som förälder när tonåringen exempelvis vill ha samma tv-spel som alla andra, men inte har råd att köpa det?

Svårt att hitta balans

Tomas, pappa till Mårten, 14 år, från filmen ”Men alla andra har ju…” säger så här:

– Vi vill vara snälla föräldrar och samtidigt ge honom en bra uppfostran med bra värderingar och det är det här som är så svårt – att hitta den balansen. Jag skulle säga att det är omöjligt nästan… att känna att man tagit rätt beslut.

Inte rätt eller fel

Det handlar inte om vad som rätt eller fel, utan det mesta handlar om att vi vuxna måste börja prata mera pengar med våra barn. Ta med barnen i samtal om prioriteringar. Om det kommer frågor som du inte kan besvara – sök svaren tillsammans.

Föräldrar är förebilder och vuxnas agerande spelar roll. Men hur bra förebilder är vi egentligen? Hur mycket betyder ytan och andras uppfattning om oss? Hur påverkar det våra barn?

Om du pratar om pengar i vardagen kan du som förälder bidra till att ditt barn får bra förutsättningar att växa upp i dagens samhälle. Det behöver inte vara svårare än att exempelvis prata mjölkpriser.

Skuldkollens föräldrafilmer

  • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

    https://vimeo.com/524916527/b542997c6c
    Hantera kakor
  • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

    https://vimeo.com/524916888/695bd9c7bf
    Hantera kakor
  • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

    https://vimeo.com/524916633/4b172654be
    Hantera kakor
  • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

    https://vimeo.com/524916706/43653ee464
    Hantera kakor
  • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

    https://vimeo.com/524916827/d8d3f10c72
    Hantera kakor

Prata om pengar

Vad kostar en liter mjölk? Du vet säkert på ett ungefär, men har du ställt frågan till din tonåring? Just den typen av frågor kan vara en start på viktiga samtal om pengar – och vad vi väljer att lägga pengar på.

Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet. Om du pratar om pengar i vardagen kan du som förälder bidra till att ditt barn får bra förutsättningar att växa upp i dagens samhälle. Det behöver inte vara svårare än att prata mjölkpriser.

Du är en förebild

Även om det kanske inte alltid känns så i vardagen är du som förälder en förebild för din tonåring. Dina värderingar kring pengar, konsumtion och hur du hanterar pengar sänder viktiga signaler. Det betyder inte att du måste vara perfekt och aldrig får göra dåliga köp. Det viktiga är att du är medveten om att ditt beteende och det du köper faktiskt påverkar ditt barn – och att ni pratar om pengar och konsumtion hemma på ett enkelt sätt.

Det finns många sätt att diskutera pengar, val och konsumtion. Som förälder kan du inte ge alla svar, men du kan lyfta några av de viktigaste frågorna så att ni kan söka svaren ihop.

Fem tips för att prata pengar

  1. Sagt och gjort
    Har du som förälder sagt en sak, och sedan gjort tvärtom själv? Till exempel förklarat att ”man faktiskt kan spara också” och sedan själv köpt den där saken, som kändes jättenödvändig bara för att priset var nedsatt, men som nu ligger längst in i garderoben. Fundera på om du kan komma på något exempel. Eller kanske ännu hellre: be ditt barn ge ett exempel på vad du sagt – och sedan gjort.
  2. Valet
    Berätta för din tonåring om ett köp du gjort. Vad valde du mellan? Varför valde du som du gjorde?
  3. Mjölkpriset
    Det klassiska föräldratricket. Vad kostar en liter mjölk? Hur många liter går åt på en vecka? Vad blir det i månaden? På ett år? Hur många fikor på stan räcker det till?
  4. Fel, fel, fel
    Kommer du ihåg när du köpte den där jackan som du aldrig använde? Eller den superavancerade (och superdyra) grillen som du fortfarande inte riktigt förstår hur den funkar? Kort och gott: vilket är ditt sämsta köp? Varför? Berätta!
  5. Drömsemestern
    Vart skulle drömresan gå? Vad skulle ni göra där? Hur skulle ni bo? Och vad skulle det kosta jämfört med vad det kostar att bo, äta och göra saker hemma?

Är du skolledare eller lärare?

Skuldkollen föräldrar passar bra att använda på till exempel ett föräldramöte. Kontakta oss via mejl så hjälper vi dig med upplägg och presentationsmaterial.

skuldkollen@kronofogden.se