Jobba som jurist på Kronofogden

Beredningsjurist, affärsjurist, skuldsaneringsjurist, kronoinspektör, kronofogde, verksjurist, rättsutvecklare… Rollerna för jurister inom Kronofogden är många. Gemensamt är att de drivs av att bidra till samhällsnyttan. Och när det är lite svårt.

Kronofogdens uppdrag är att hjälpa den som inte har fått betalt och vägleda den som ska betala. Vi är 2 300 medarbetare på 32 kontor runt om i landet. Vi har ett svårt uppdrag och stora befogenheter. Det kräver kunskap och handlingskraft. Omtanke och mod. Hos oss kan du räkna med utmanande arbetsuppgifter som även är utvecklande för dig.

Många av våra medarbetare och chefer har en juridisk utbildning. Hos oss arbetar alltifrån nyutexaminerade beredningsjurister som hjälper människor med skuldsanering, till erfarna tingsmeriterade jurister som arbetar i olika delar av vår verksamhet.

Roller för nyexade jurister

För dig som sneglar på Kronofogden som en tänkbar arbetsgivare finns det många valmöjligheter. Här hittar du några exempel på roller för dig som snart har pluggat klart:

Beredningsjurist

Den här rollen är en vanlig väg in till oss och finns inom flera av våra verksamhetsområden. Beredningsjuristerna jobbar främst med beredningsarbete och enklare beslutsfattande.

Skuldsanering

På skuldsaneringen har många av handläggarna juridisk utbildning. De utreder och beslutar om kraven för skuldsanering uppfylls. Det finns även en specifik juristroll vars uppdrag är att stödja och utbilda om rättspraxis och rättsutveckling.

Notarie

En så kallad pakettjänstgöring inleds med en notarietjänstgöring på sex månader på en myndighet. Den fortsätter med att juristen arbetar som notarie vid en domstol i 18 månader. Sommarnotarier arbetar ett antal veckor på myndigheten. Det kan ge meritpoäng för att senare söka notarieanställning.

Är du redan jurist har vi plats för dig också. Läs mer om våra juristroller som du kan sikta på redan nu eller längre fram.

Våra juristroller

 • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

  https://vimeo.com/480655157/f8ba28907c
  Hantera kakor
 • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

  https://vimeo.com/480654516/41cb1446b5
  Hantera kakor
 • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

  https://vimeo.com/505642163/b276cbefc6
  Hantera kakor
 • För att kunna se filmen på kronofogden.se, måste du acceptera kakor för statistik.

  https://vimeo.com/505642249/75c4e6c0a1
  Hantera kakor

Är du sugen på att söka jobb hos oss?

Är du intresserad av att göra din praktik hos oss eller ser du Kronofogden som en potentiell arbetsgivare. Här hittar du alla annonser och kan prenumerera på lediga tjänster som passar dig.

Lediga jobb

Vill du lära känna oss lite bättre?

Här berättar några av våra kollegor om sina jobb, möjligheterna att utvecklas och att göra skillnad.

Hej juridikstudent!

Vi deltar årligen på flera arbetsmarknadsdagar och mässor på universitet och högskolor. Boka gärna ett kontaktsamtal med oss eller kom fram till vår monter! Vi har både möjligheter till praktik och jobb för nyexade som du kan läsa mer om på vår sida för studenter.

Träffa oss

Följ oss på Linkedin

På Linkedin gör vi regelbundet inlägg om vad som händer på Kronofogden och hur det är att jobba hos oss.

Kronofogden på Linkedin