
Årsredovisning 2024 – i korthet
Vi hjälper den som vill få betalt och vi ger stöd och råd till den som ska betala. På så sätt bidrar vi till ett väl fungerande samhälle för allmänhet och företag – ett samhälle där skulder och andra krav blir fastställda och indrivna på ett rättssäkert sätt.
Året i siffror




Vanliga skulder




Mer om året i siffror
- 2024 var vårt anslag från staten 2,2 miljarder kronor.
- Vi drev in 16,8 miljarder kronor. Det är det högsta beloppet hittills och en ökning med 1,9 miljarder kronor jämfört med 2023.
- Vid utgången av 2024 var 521 000 privatpersoner och företag registrerade hos Kronofogden. Av dessa var 84 procent privatpersoner. Det kan jämföras med att 496 000 privatpersoner och företag hade skulder registrerade hos Kronofogden i slutet av 2023.
- Det sammanlagda antalet ärenden som kom in till Kronofogden ökade från 3,6 miljoner år 2023 till 3,7 miljoner under 2024.
- Vid utgången av 2024 var det totala skuldbeloppet 242 miljarder kronor. Det är en ökning med cirka nio procent jämfört med 2023.
- Av det totala skuldbeloppet utgjordes den största andelen av privatpersoners skulder, cirka 57 procent.
- Privatpersoners skulder har ökat med 16 procent under året, och är nu totalt 138 miljarder kronor. Det är en ökning med 37 procent på två år, och den högsta skuldsumman hittills.
- Exempel på vanliga skulder är lån och andra krediter, skatteskulder, fordonsrelaterade skulder och brottsrelaterade skulder.
- Andelen privatpersoner med skulder hos Kronofogden utgör 4,1 procent av den totala befolkningen. Under flera år var trenden att andelen privatpersoner med skulder hos Kronofogden minskade. Men under 2023 började andelen att öka, och i år har den gått från 4,0 till 4,1 procent. Det innebär att den nu ligger på samma nivå som under 2017.
Händelser under året

Fler med skulder och högre belopp
Hushållens skulder har ökat med 16 procent under året, och är nu totalt 138 miljarder kronor. Det är en ökning med 37 procent på två år, och den högsta skuldsumman hittills. Totalt finns nu 437 000 personer i våra register, 20 000 fler än året innan. Den grupp vars skulder ökat mest är personer i åldern 35–44 år.
Ökning av antalet underrättelser
Vi har höjt kompetensen för att med större säkerhet kunna identifiera misstänkt penningtvätt. Under året lämnade vi 658 underrättelser till Finanspolisen, att jämföra med 163 föregående år. Vi underrättar också andra myndigheter när vi upptäcker felaktigheter, till exempel Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket. Även här har mängden underrättelser ökat.


Böter förvandlas till fängelsestraff
Den som gång på gång döms till böter eller viten och inte betalar, kan få dem förvandlade till fängelsestraff. Sedan en lagändring 2021 har Kronofogden utvecklat ett nytt arbetssätt för att hantera detta, och under året har arbetet intensifierats. Det har lett till att 69 personer under 2024 fått sina totalt 753 böter eller viten förvandlade till fängelsestraff.
115 miljoner utmätt på distans
Med hjälp av lagen om utmätning på distans som kom 2022 kan polisen fungera som Kronofogdens förlängda arm, och hjälpa till att utmäta till exempel bilar eller dyra klockor på plats vid en poliskontroll. Totalt under året har tillgångar värderade till 115 miljoner utmätts på distans.

.jpg)
Större fokus på arbetet för brottsoffer
I juli 2022 genomfördes en reform om stärkt rätt till skadestånd för brottsoffer. Reformen har lett till att vi har under året kunnat betala ut 412 miljoner kronor till brottsoffer. För att öka kännedomen om brottsoffers rättigheter har vi anordnat välbesökta webbinarier tillsammans med Brottsoffer-myndigheten. Medverkande var bland andra justitieministern, Barnombudsmannen och rikskronofogden.
Pris för tydligt språk
Vi möter dagligen tusentals människor, i samtal, per brev eller digitalt. För att nå fram till alla är det viktigt att vi är enkla och begripliga. 2024 tilldelades vi Klarspråks-kristallen av Språkrådet. Utmärkelsen uppmärksammar goda resultat i arbetet för begripliga texter.


Nya tjänster på webben underlättar
I den nya e-tjänsten Min skuldsanering kan den som har fått ett beslut om skuldsanering se mer information – bland annat när skuldsaneringen förväntas vara klar. En annan nyhet på Mina sidor är att den som företräder ett företag nu kan ansöka om verkställighet digitalt.
Rikskronofogden har ordet

Inflödet av ärenden har fortsatt att öka
Även under 2024 ökade antalet ärenden till Kronofogden. Antalet ansökningar om betalningsföreläggande slog rekord, och antalet gäldenärer i verkställigheten passerade med råge 500 000. Ansökningarna om skuldsanering etablerade sig på en historiskt hög nivå. Allt detta är tydliga tecken på att många svenska hushåll har en utmanande ekonomisk situation, bland annat till följd av de senaste årens kostnadsökningar.
Det ökade ärendeinflödet har inneburit stora påfrestningar på Kronofogden som myndighet, för medarbetarna och för chefer runt om i landet. Men tack vare hårt och dedikerat arbete, parat med ständig utveckling av verksamheten, kan vi se tillbaka på ett år när vi exempelvis inom den summariska processen avslutat fler ärenden än någonsin. Även det totala indrivna beloppet är högre än tidigare. Och vi har lyckats göra det med bibehållen kvalitet. Detta är inget annat än en bragd av alla som arbetar på Kronofogden!
Även väntetiderna har ökat
Trots våra medarbetares hårda arbete har väntetiderna ökat inom de allra flesta ärendeslagen. Vi kan förstås aldrig vara nöjda med längre väntetider, och har gjort stora ansträngningar för att underlätta för våra kunder på andra sätt. Exempel på det är utvecklade e-tjänster för företagare och ett fördjupat samarbete med stora ingivare.
Året har också inneburit att vi behövt göra flera svåra prioriteringar för att få resurserna att räcka. En sådan var att vi under våren valde att omfördela medarbetare från kundservice till verksamheten för skuldsanering. Syftet var att bromsa ökningen av väntetiderna för skuldsaneringsärenden. Men det ledde till att service i telefonin försämrades, med längre väntetider för kunderna och fler samtal som inte kopplades fram. Det är inte långsiktigt hållbart, och under 2025 prioriterar vi att återställa resursen inom kundservice för att återigen nå bra servicenivåer som våra kunder är nöjda med.
Personalomsättningen har minskat
Ett stort glädjeämne är att vår personalomsättning har minskat kraftigt under 2024, vilket har varit till stor nytta för vår verksamhet. Den svaga arbetsmarknaden har förstås bidragit till minskningen. Men vi är också övertygade om att de åtgärder vi genomfört senaste åren har lett till att många fler medarbetare väljer att stanna längre.
Tydligt fokus på medarbetarnas säkerhet och trygghet
I ett avseende är 2024 tyvärr likt alla andra år på Kronofogden. Det handlar om den utsatthet som många av våra medarbetare dagligen upplever i sitt arbete. Hot, våld, trakasserier och självmordshot är vanliga. Vi tar skyddet av medarbetarna på största allvar och frågan är alltid i fokus. Vi gör allt vi kan för att förebygga incidenter och skapa trygghet, men vi ser i dagsläget inga tecken på att situationen kommer att förbättras under kommande år.
Förstärkt budget ger utrymme för rekrytering
I budgetpropositionen i september fick vi ett glädjande besked. Under åren som kommer får Kronofogden ett kraftigt förstärkt anslag för att på ett mer rimligt sätt kunna hantera det ökade inflödet av ärenden. Redan i oktober började vi därför rekrytera medarbetare till alla delar av vår kärnverksamhet. Arbetet med att skala upp verksamheten kommer att pågå under hela 2025. Jag ser med tillförsikt fram emot 2025!