Om Krono... Nyheter ...
Nyhet

Det här gäller om du har fått ökade elkostnader

Priset för el drar iväg och är en allt större kostnad för hushållen. För dig som har löneutmätning eller skuldsanering kan det ha betydelse om kostnaderna är för uppvärmning eller hushållsel.

Elpriserna stiger och många behöver ställa om sin ekonomi och prioritera för att kunna betala alla sina räkningar. För dig som har löneutmätning eller skuldsanering gäller följande om du har fått ökade kostnader på grund av högre elpriser.

El för uppvärmning

Om du bor i lägenhet (hyresrätt eller bostadsrätt) eller i hus och betalar extra för uppvärmning kan du få tillägg för dina kostnader. Uppvärmning är en nödvändig driftskostnad. Vi gör då en individuell prövning. Det är viktigt att du lämnar korrekta uppgifter. Annars kan du få behålla för lite eller för mycket i din löneutmätning eller skuldsanering.

Hushållsel

Hushållselen, den el som exempelvis används till disk, tvätt, belysning och hemelektronik, ingår i normalbeloppet. Det ska täcka dina vanliga levnadskostnader, förutom kostnad för bostaden.

Det betyder att du som har löneutmätning eller skuldsanering inte kan få tillägg för dina ökade kostnader för hushållsel.

Normalbelopp

Vi bestämmer hur stora normalbeloppen ska vara en gång per år. Inför årsskiftet beslutar vi om nya normalbelopp. De börjar gälla från och med den 1 januari 2023.

Storleken på normalbelopp

Relaterad information

Frågor och svar

Är det något annat du undrar över? På samlingssidan hittar du svar på de vanligaste frågorna om utmätning och skuldsanering, men även om annat.

Frågor och svar