Kronofogden kommenterar

Kronofogden i Storbritannien kan inte jämföras med oss

Tv-programmet ”Kronofogden knackar på” är ett brittiskt program och har ingenting med den svenska Kronofogden att göra. Kronofogden i Storbritannien har en annan rättsordning, ett annat uppdrag och ska inte jämföras med vårt.

Svar till insändaren med signaturen ”Lessen”, "Hur kan kan Kronofogdens utmätningar bli underhållning?!", publicerad i Göteborgsposten den 27 februari 2021.

Hur kan kan Kronofogdens utmätningar bli underhållning?!länk till annan webbplats

Vi på Kronofogden har ett tydligt uppdrag. Vi hjälper de som inte fått betalt. Det kan handla om att staten inte har fått in skatt, att någon som har råkat ut för ett brott ska få sitt skadestånd, att en ensamstående förälder inte har fått underhåll för sitt barn eller en småföretagare som inte har fått betalt för det jobb hen har utfört. Alla är de beroende av att få betalt. De 12,3 miljarderna vi drev in förra året går till dem.

Samtidigt värnar vi om de skuldsattas rättigheter. De flesta som har skulder hos oss är helt vanliga människor som har drabbats av händelser i livet. Det kan vara en arbetskamrat, en granne, en kompis eller en släkting. Alla har sin egen historia. Det finns många olika orsaker till varför människor är skuldsatta. Många av dem vi har kontakt med vittnar om hur svårt det kan vara att få ekonomin att gå ihop.

Vi möter människor som befinner sig i utsatta situationer och där vi behöver vara hjälpsamma men också opartiska. Man skulle kunna beskriva oss som en neutral part mellan den som vill få betalt och den som ska betala.

Maria Fredriksson, sektionschef på Kronofogden i Göteborg