Kronofogden kommenterar

Om utmätningen är fel ska den rättas

Det är svårt att få ekonomin att gå ihop om du har skulder hos Kronofogden. Och precis som du skriver kan det vara ännu svårare i januari.

Svar till inändaren "Från en besviken och snart väldigt hungrig pensionär" publicerad i Dala-Demokraten den 22 januari 2021.

Kronofogden bidrar till ökad skuldsättninglänk till annan webbplats

Jag känner inte till vad som hänt i ditt ärende. Men självklart ska vi inte dra mer pengar än det vi har fattat beslut om. Och om vår utmätning har baserats på felaktiga uppgifter ska den rättas.

När vi gör en utredning inför en utmätning räknar vi alltid fram ett belopp som du har rätt att behålla. Många kallar det för existensminimum – vi kallar det för förbehållsbelopp.

Här ingår dels din boendekostnad, dels ett normalbelopp som ska täcka dina vanliga levnadsomkostnader. Du kan även få tillägg för vissa utgifter, till exempel för medicin och tandvård eller resor till och från arbetet.

Kronofogden har ett tydligt uppdrag. Vi hjälper den som inte har fått betalt – oavsett om det handlar om obetalda skatter till staten, en ensamstående förälder som inte får underhåll för sitt barn eller en småföretagare som är beroende av att få betalt för sina uppdrag.

Samtidigt värnar vi alltid om den skuldsattas rättigheter. Vi möter människor i utsatta situationer och behöver vara både hjälpsamma och opartiska. En neutral mellanhand mellan den som vill få betalt och den som har en skuld, skulle man kunna säga.

Jag känner som sagt inte till vad som hänt i ditt ärende. Men hör gärna av dig till oss på Kronofogden i Falun, så kan vi gå igenom ditt beslut och säkerställa att allt stämmer.

Jenny Eklund, sektionschef på Kronofogden i Falun