Stöd i samhället

Det finns många aktörer i samhället som kan ge information, stöd och hjälp i livets olika skeden. Vi har samlat kontaktuppgifter till några av dem.

Råd och vägledning i din ekonomi

Kommunal budget- och skuldrådgivning

Om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop kan kommunens budget- och skuldrådgivare hjälpa dig. De kan ge råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder.

Hallå konsument: Kommunal budget- och skuldrådgivninglänk till annan webbplats

Konsumenternas

Konsumenternas kan ge dig kostnadsfri fakta och vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor. De har tips och råd beroende på var du befinner dig i livet.

Konsumenternaslänk till annan webbplats

Konsumentverket

På Konsumentverkets webbplats kan du bland annat läsa om hur du anmäler företag som bryter mot konsumenträttsliga lagar och du kan få koll på din ekonomi genom att använda myndighetens budgetkalkyl.

Konsumentverket: För konsumentlänk till annan webbplats

Rättigheter som konsument

Hallå konsument

Upplysningstjänst för konsumentrelaterade frågor – inför, under och efter ett köp. Vägledningen sker via telefon, vägledning eller chatt.

Hallå konsument: Dina rättigheterlänk till annan webbplats

Kommunal konsumentvägledning

Många kommuner erbjuder konsumentvägledning, dit du kan vända dig för information och stöd.

Hallå konsument: Kommunal konsumentvägledning (KVL)länk till annan webbplats

Har du eller någon du känner spelproblem?

Stödlinjen – Första hjälpen vid spelproblem

Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor? Stödlinjen finns för dig som vill ha råd och stöd. Det kostar ingenting att kontakta den och du kan vara anonym.

Stödlinjen: Första hjälpen vid spelproblemlänk till annan webbplats

Spelpaus

För dig som har tappat kontrollen över ditt spelande, eller av något annat skäl vill undvika spel, finns ett bra verktyg hos Spelinspektionen. Hos dem kan du även blockera dig från alla spel om pengar som kräver registrering och har licens i Sverige.

Spelinspektionen: Spelpauslänk till annan webbplats

Spelberoendes riksförbund

Är du hjälpsökande eller anhörig till någon som har problem med överdrivet spelande? Hos Spelberoendes riksförbund finns mycket information och möjlighet till digitala självhjälpsmöten.

Spelberoendes riksförbundlänk till annan webbplats

Har du blivit utsatt för brott?

Polisen

Om du har fått en bluffaktura, blivit utsatt för ett bedrägeriförsök eller brott ska du kontakta polisen och göra en polisanmälan.

Polisenlänk till annan webbplats

Brottsoffermyndigheten

Om du har blivit utsatt för brott kan Brottsoffermyndigheten hjälpa dig med information om hur du polisanmäler, hur en rättegång går till och vilka möjligheter du har att få ekonomisk ersättning. Du får också veta var du kan få stöd, hjälp och skydd.

Brottsoffermyndigheten: Utsatt för brottlänk till annan webbplats

Kvinnofridslinjen stöttar alla våldsutsatta

Ekonomiskt våld handlar om maktutövning och kontroll. Det kan exempelvis innebära att du inte tillåts ha eget bankkonto eller bankkort, eller att din partner skuldsätter dig genom lån eller köper saker i ditt namn mot din vilja.

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för våld, och som behöver stöd och råd. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.

Ring Kvinnofridslinjen 020-50 50 50

Kvinnofridslinjenlänk till annan webbplats

Sveriges Domstolar

Sveriges Domstolar har information om hur mål och ärenden om exempelvis skadestånd, skilsmässa och skulder går till. Rättshjälp och rådgivning finns för dig som inte kan få rättslig hjälp på annat sätt.

Sveriges Domstolarlänk till annan webbplats

Behöver du någon att prata med?

Jourhavande präst

Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er.

Svenska kyrkan: Jourhavande prästlänk till annan webbplats

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska finns till för dig som behöver någon att tala med. Någon som lyssnar under den tid på dygnet när många sover. Samtalet är helt anonymt.

Jourhavande medmänniskalänk till annan webbplats

Bris för vuxna

Bris erbjuder stöd och råd till vuxna som har frågor om barn och unga upp till 18 år.

Bris för vuxnalänk till annan webbplats

Myndigheter

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY)

Vill du veta om du har en betalningsanmärkning ska du ta kontakt med ett kreditupplysningsföretag. På Integritetsskyddsmyndighetens webbplats kan du läsa om betalningsanmärkningar och hitta en lista över alla kreditupplysningsföretag.

Betalningsanmärkningarlänk till annan webbplats

Kreditupplysningsslagenlänk till annan webbplats

Du kan lämna klagomål om du tycker att ett inkassobolag har gjort fel och inte följt god inkassosed.

Lämna ett klagomål om inkassolänk till annan webbplats

Skatteverket

Hos Skatteverket kan du bland annat kontrollera att du betalar rätt skatt och att du är folkbokförd på rätt adress. Du kan även spärra obehörig adressändring. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Skatteverketlänk till annan webbplats

Transportstyrelsen

Tranportstyrelsen registrerar bara svenska adresser. Med ett fåtal undantag skickar de inte brev utomlands. Om du har en utländsk adress bör du kontakta Transportstyrelsen för att se vilka alternativ som finns för att säkerställa att du får deras post.

Om du ska köpa ett fordon är viktigt att du kontrollerar om det finns obetalda skulder kopplade till fordonet. Det gör du hos hos Transportstyrelsen.

Transportstyrelsenlänk till annan webbplats

Trafikförsäkringsföreningen (TFF)

Trafikförsäkringsföreningen registrerar bara svenska adresser. De skickar inte brev utomlands. Om du har en utländsk adress bör du kontakta TFF för att se vilka alternativ som finns för att säkerställa att du får deras post.

Trafikförsäkringsföreningenlänk till annan webbplats

Stöd, bidrag och ersättningar

Afa Försäkring

Många är försäkrade hos Afa genom sitt jobb. Deras försäkringar kan ge dig ersättning vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.

Afa Försäkringlänk till annan webbplats

Arbetsförmedlingen

Om du har blivit arbetslös kan du få stöd att planera för framtiden hos arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats

CSN (Centrala studiestödsnämnen)

Hos CSN kan du ansöka om bidrag och lån för studier, körkort och hemutrustning. Du som redan har lån kan också ansöka om att ändra dina betalningar om din situation förändras.

CSNlänk till annan webbplats

Försäkringskassan

Du kan ha rätt till ersättning genom Försäkringskassan. Kassakollen kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket du kan få om du blir sjuk, får barn eller om du kan få bostadsbidrag. De har även en tjänst för bostadstillägg.

Försäkringskassan: Kassakollenlänk till annan webbplats

Försäkringskassan: Beräkna bostadstillägglänk till annan webbplats

Min Pension

Att hålla koll på sina pensioner kan vara svårt. Min pension kan genom sitt samarbete med staten och pensionsbolagen hjälpa dig att få en samlad bild.

Min pensionlänk till annan webbplats

Pensionsmyndigheten

Hos Pensionsmyndigheten kan du som pensionär se om du har rätt till bostadstillägg och göra en preliminär beräkning av ersättningen.

Pensionsmyndigheten: Preliminär beräkning av bostadstillägglänk till annan webbplats

Sveriges a-kassor

Hitta din a-kassa och se hur mycket du kan få i ersättning om du blir arbetslös. Du får också veta hur du ska gå till väga för att bli medlem, vad det kostar och vilka krav som finns för att få ersättning.

Sveriges a-kassorlänk till annan webbplats

För företagare

Verksamt.se

Du som funderar på att starta ett företag, eller vill utveckla eller avveckla ditt företag, hittar samlad information från myndigheter på verksamt.se.

verksamt.selänk till annan webbplats